Ministerul Muncii a elaborat un Proiect de lege care modifica sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Acesta a fost pus in dezbatere publica.
Justificarile Ministerului Muncii sunt urmatoarele:
- Desi exista semne de ameliorare a situatiei de pe piata muncii concretizate prin scaderea ratei somajului, aceasta se dovedesc a fi inca timide, astfel incat, expectativa reluarii trendului de crestere a ocuparii este inca relativ prematura.
- Piata muncii autohtona continua astfel sa fie influentata de efectele crizei economice si financiare, ale carei efecte au condus la cresterea accelerata a numarului somerilor si a ratei somajului inregistrat in perioada decembrie 2008- martie 2010.
- La momentul actual, date statistice disponibile la nivelul Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca releva faptul ca numarul somerilor indemnizati excede numarului somerilor neindemnizati (situatia statistica indica la 31.10.2010 faptul ca 329.182 persoane au fost someri indemnizati si 316.271 persoane someri neindemnizati).
Modificarile aduse Legii nr.76/2002 sunt urmatoarele:
- Reformularea articolului 39, alineatul (2), litera a), astfel:
"a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;"
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
- Reformularea articolului 40 alineatul (1), astfel:
"(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (2) pe o perioada de 6 luni si este o suma fixa, lunara, al carei cuantum reprezinta 50% din valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data stabilirii acesteia."
- Reformularea articolului 731 alineatul (4), astfel:
“(4) Valoarea indicatorului social de referinta, avuta in vedere la calculul indemnizatiei de somaj la care persoanele prevazute la alin.(2) ar fi avut dreptul, in conditiile legii, daca nu s-ar fi angajat, este valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare la data angajarii.”
- Reformularea articolului 127, astfel:
"Art.127. - (1) Indemnizatia de somaj si celelalte drepturi stabilite prin prezenta lege, cu exceptia celor prevazute la art.72 - 75 si art.80 se reactualizeaza ori de cate ori se modifica valoarea indicatorului social de referinta.
(2) Valoarea indicatorului social de referinta se modifica prin hotarare de Guvern, in functie de indicele de crestere a preturilor de consum prognozat an/an anterior.“
Sunt prevazute totodata si unele dispozitii cu caracter tranzitoriu, necesare pentru asigurarea platii indemnizatiei de somaj in cuantumul prevazut de lege la data constituirii dreptului pentru persoanele care au devenit beneficiare ale indemnizatiei de somaj anterior intrarii in vigoare a prezentei ordonante.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE