In cazul concursului de infractiuni, pedeapsa rezultanta maxima care poate fi aplicata minorului este de 20 de ani inchisoare, intrucat Codul penal prevede pentru minorul care raspunde penal un sistem sanctionator special, in cadrul caruia limita maxima a pedepsei inchisorii este, potrivit art. 109 alin. (2) C. pen., de 20 de ani.
(I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 4316 din 1 septembrie 2004)
Prin sentinta penala nr. 65 din 13 mai 2004, Tribunalul Calarasi a condamnat pe inculpatul D.I. la 20 de ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de omor deosebit de grav prevazuta in art. 174 raportat la art. 176 lit. a) C. pen. si la 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de furt calificat prevazuta in art. 208 alin. (1) raportat la art. 209 alin. (1) lit. g) din acelasi cod. In baza art. 33 si art. 34 C. pen. a dispus executarea pedepsei celei mai grele, de 20 de ani, la care a adaugat un spor de 3 ani, inculpatul avand de executat in total 23 de ani inchisoare.
Instanta a retinut ca, la 14 octombrie 2003, inculpatul minor D.I., aflandu-se in locuinta victimei M.D. pe care o ajuta la muncile gospodaresti contra cost, pe fondul unor neintelegeri, a aplicat victimei mai multe lovituri de cutit in zona fetei, gatului, toracelui si abdomenului. Vazand ca victima incerca sa se ridice, inculpatul a lovit-o de mai multe ori cu piciorul in zona coastelor, s-a aruncat cu genunchiul asupra acesteia si a fixat-o la pamant, aplicandu-i din nou lovituri repetate de cutit. Ulterior, inculpatul a luat din locuinta victimei o pereche de manusi si suma de 180.000 de lei.
Prin decizia nr. 554 din 28 iulie 2004, Curtea de Apel Bucuresti, sectia I penala, a respins apelul inculpatului prin care s-a solicitat reducerea pedepsei si a admis apelul procurorului cu privire la confiscarea speciala a sumei de 180.000 de lei.
Recursul declarat de inculpat, prin care s-a cerut reducerea pedepsei cu motivarea ca pedeapsa aplicata este prea grea in raport cu atitudinea sincera a inculpatului in cursul procesului si lipsa antecedentelor penale, este fondat, insa pentru motive de nelegalitate examinate din oficiu potrivit art. 3859 alin. (3) C. proc. pen.
Codul penal prevede pentru minorii care raspund penal un regim sanctionator special, care corespunde specificului combaterii criminalitatii juvenile si impune recurgerea la alte mijloace de constrangere juridica decat cele destinate infractorilor majori.
Pornind de la aceasta conceptie, in art. 109 alin. (1) C. pen. se prevede ca pedepsele ce se pot aplica minorului sunt inchisoarea sau amenda prevazute de lege pentru infractiunea savarsita, limitele pedepselor reducandu-se la jumatate, iar potrivit art. 109 alin. (2), cand legea prevede pentru infractiunea savarsita pedeapsa detentiunii pe viata, se aplica minorului inchisoarea de la 5 la 20 de ani, intentia legiuitorului fiind aceea de a stabili o limita maxima a pedepsei inchisorii, de 20 de ani, care poate fi aplicata minorului.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Prin urmare, instantele nu puteau lipsi de efecte prevederile art. 109 alin. (2) C. pen. prin aplicarea art. 33 si art. 34 referitoare la pedeapsa in cazul concursului de infractiuni, potrivit carora se poate aplica un spor de pedeapsa.
Asa fiind, constatandu-se ca inculpatul minor, indiferent de gravitatea faptelor comise, nu poate fi in mod legal condamnat la o pedeapsa mai mare de 20 de ani inchisoare, recursul a fost admis, hotararile atacate au fost casate si s-a dispus inlaturarea sporului de 3 ani aplicat la pedeapsa cea mai grea, urmand ca inculpatul sa execute pedeapsa de 20 de ani de inchisoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri