Avand in vedere necesitatea adoptarii masurilor eficiente, adecvate unor cerinte formulate in ultimele rapoarte periodice de evaluare, prezentate de Comisia Europeana, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, privind initierea unei cooperari permanente si coerente intre principalele institutii ale sistemului judiciar romanesc, a fost incheiat un PROTOCOL DE COLABORARE intre Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Obiectivul fundamental al documentului este reprezentat de oportunitatea concentrarii intereselor tuturor partilor semnatare in stabilirea obiectivelor si a modalitatilor practice de accesare si absorbtie a fondurilor europene si a altor fonduri internationale, in vederea corelarii demersurilor si initiativelor actuale ale acestor institutii.
In acest sens, accesarea si utilizarea finantarii externe nerambursabile, in conformitate cu prioritatile de actiune, potrivit Strategiei de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014 si Planului de actiune aferent, sunt instrumente esentiale in indeplinirea angajamentelor asumate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, in vederea consolidarii integrarii Romaniei in spatiul de libertate, securitate si justitie al Uniunii Europene.
Potrivit prevederilor Protocolului de colaborare, partile vor dezvolta o baza de date comuna de experti nationali, utila in cadrul initiativelor si activitatilor de oferire de expertiza altor state, in conformitate cu Politica Nationala privind asistenta pentru dezvoltare (ODA).
Pentru realizarea acestor deziderate, va fi constituit un Comitet de Cooperare alcatuit din specialisti la nivel tehnic, desemnati de fiecare institutie semnatara a Protocolului, menit sa mentina un schimb de informatii permanent in domeniile de interes ale acestui document.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<