Romania a castigat litigiul arbitral cu Elvetia, dupa ce a fost chemata in instanta. Cei 450 de milioane de dolari raman la bugetul de stat.
Romania a fost reclamata la ICSID (tribunalul international arbitral) pentru ca a deschis procedura de insolventa pentru Hidroelectrica. Compania elvetiana Alpiq AG a aratat ca tara noastra a incalcat mai multe tratate si regulamente internationale si a cerut plata a 450 de milioane de dolari drept despagubiri.
Cele doua case de avocatura care au reprezentat Romania au obtinut victoria pentru tara noastra, iar banii nu vor mai fi trimisi catre Elvetia.
"Prin actiunea arbitrala promovata in fata tribunalului arbitral ICSID, compania-mama a traderilor de energie Alpiq a solicitat obligarea Romaniei la plata a peste 450 de milioane $ cu titlu de despagubiri, pretinzand incalcari ale drepturilor sale legat de deschiderea procedurii de insolventa a SPEEH Hidroelectrica SA si denuntarea contractelor de vanzare-cumparare de energie incheiate de catre traderii Alpiq cu SPEEH Hidroelectrica SA. Alpiq a afirmat ca Romania a nesocotit drepturile sale garantate prin tratatul bilateral de investitii dintre Romania si Elvetia (BIT, 1993) si Tratatul privind Carta Energiei (ECT, 1994), invocand, printre altele, motive precum exproprierea investitiei si incalcarea obligatiei statului de a acorda un tratament just si echitabil", se arata in comunicat.
Va recomandam
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI (2 culegeri)
Kitul pentru Titularizare Educatori va ajuta acum sa treceti cu brio examenul! Minimum 7 la Titularizare si sfidati orice esec! Kitul pentru Titularizare Educatori cuprinde: 1. Lucrarea Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare Educatori - Limba si literatura romana asigura exersarea subiectului I din foaia de examen, punctele...
Totodata, Tribunalul Arbitral a hotarat ca Romania si-a respectat obligatiile asumate si ca nu a incalcat drepturile investitorului Alpiq si, pe cale de consecinta, prin hotararea arbitrala pronuntata la data de 9 noiembrie 2018, a respins toate capetele actiunii arbitrale.
Hotararea arbitrala poate fi atacata cu actiune in anulare, insa un astfel de scenariu este indepartat de realitate.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
NOUTATI si MODIFICARI aparute in LEGISLATIE
Noutati importante in Codul Fiscal aparute in 2025 - legislatia a fost modificata. Puteti vedea totul despre Impozitul pe Venit si Contributiile sociale + Codul Fiscal actualizat (format PDF) in 2025. Detalii despre noile Taxe, Accize dar si despre Impozitul suplimentar.
Vezi AICI lista completa a modificarilor <<