La final de an 2020, chiar si in Romania telemunca a inceput sa fie obisnuinta, ceea ce este o noutate in cazul tarii noastre, dar un regim adoptat la nivel european de foarte multi ani. Cadrul legislativ este insa reglementat si la noi inca din 2018, cu toate ca nu toti angajatii care lucreaza remote le cunosc. Avand in vedere ca, in medie, majoritatea romanilor a inceput sa lucreze din sufragerie de maximum zece luni, odata cu intrarea in starea de urgenta cauzata de pandemie, exista si lacune in aceasta organizare a activitatilor de acasa. Cu siguranta, este un sistem care necesita ajustari pentru ca ambele parti, atat angajatorii, cat si angajatii, sa fie multumite.
Important este ca tu, in calitate de angajat, sa iti cunosti drepturile, sa nu consideri ca esti doar privilegiat daca biroul de la job este acum amenajat in locuinta, aproape de cei dragi, si sa treci cu vederea posibile abuzuri din cauza unui angajator.
In acest articol, iti vom prezenta, intr-un limbaj accesibil, ce poti face ca angajat in conditii de munca nefavorabile tie.
Desigur, este important sa dai dovada de empatie si in ceea ce il priveste pe seful tau care, la fel ca tine, experimenteaza acest mod nou de coordonare a activitatilor, avand temeri pertinente: daca va realiza sau nu profitul, daca bilantul financiar va fi pozitiv la final de an, cum va realiza motivarea continua a angajatilor, cum va evita situatii neplacute, cum ar fi trimiterea in somaj tehnic sau chiar renuntarea la o parte din echipa, care e termenul preconizat pentru reintrarea in „firesc”.
Insa, inainte de a da dovada de intelegere, trebuie sa iti cunosti drepturile de angajat si sa stii sa spui „stop” in cazul unui abuz.
Munca de acasa poate presupune si program flexibil, insa e important ca tu sa impui cateva limite, sa tii o evidenta a orelor muncite suplimentar si sa ceri bani in plus. In primul rand, trebuie sa demonstrezi superiorului acest volum de munca ridicat, cel mai probabil printr-un raport de activitate, rezultate concret (de exemplu, un proiect finalizat), si nu neaparat in functie de ora de logare/delogare de la computer.
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Teste rezolvate la limba si literatura romana clasa a VIII-a
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Pe de alta parte, nimeni nu are dreptul sa iti solicite program prelungit si disponibilitate continua, asa ca, daca ti se intampla acest lucru, este important sa reiei lectura contractului de munca, sa ai o discutie serioasa cu managerul, si daca nu ajungeti la un acord, sa stii cum si cand sa formulezi corect o cerere de demisie. Nu face acest pas inainte de a avea o solutie de rezerva, macar o colaborare care sa iti aduca un venit minim garantat.
„Pot fi dat afara in pandemie” este una dintre cele mai frecvente cautari pe Google in aceasta perioada. Mai ales daca ai contract de munca, si nu contract pe drepturi de autor, insa chiar si asa, este ilegal sa fii dat afara. Daca seful tau a fost obligat de contextul pandemic, mai ales daca profilul firmei e unul afectat grav de situatie, din industria HoReCa, de exemplu, sa trimita angajatii in somaj tehnic, asta nu inseamna ca apoi ii poate da afara. Trebuie sa stii ca motivele de concediere sunt expres si limitativ prevazute de lege, iar printre putinele posibilitati de ramanere fara job ar fi reorganizarea si eliminarea postului tau din grila de activitate.
Important e ca tu sa iti mentii starea de sanatate fizica si psihica optime, sa incerci sa iti faci treaba in parametri, sa nu te culpabilizezi atunci cand ai o zi ineficienta si sa nu accepti niciun abuz. Poti merge in instanta sa contesti orice decizie de care te simti nedreptatit.
Sursa foto: pexels.com
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri