Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a hotarat ca postarile de pe Facebook pot fi sterse oricand, daca au componenta lor discurs incitant la ura. Masura se poate aplica la nivel mondial.
Doamna Eva Glawischnig-Piesczek, care era deputata in Nationalrat (Consiliul National, Austria), presedinta a grupului parlamentar „die Grünen” (Verzii) si purtator de cuvant la nivel federal al acestui partid politic, a chemat in judecata Facebook Ireland in fata instantelor austriece. Ea a solicitat ca Facebook sa fie obligat sa stearga un comentariu publicat de un utilizator al acestei retele sociale care aducea atingere onoarei sale, precum si afirmatiile identice si/sau cu continut echivalent.
Utilizatorul Facebook in cauza a distribuit, pe pagina sa personala, un articol din revista austriaca de informatii online oe24.at, intitulat „Verzii in favoarea mentinerii unui venit minim pentru refugiati”. Acest fapt a avut ca efect generarea pe aceasta pagina a unei „imagini in miniatura” a site-ului de origine, cuprinzand titlul acestui articol, un scurt rezumat al acestuia, precum si o fotografie a doamnei Glawischnig-Piesczek. Acelasi utilizator a mai publicat, in legatura cu acest articol, un comentariu redactat in termeni despre care instantele austriece au constatat ca erau de natura sa aduca atingere onoarei doamnei Glawischnig-Piesczek, sa o denigreze si sa o calomnieze. Aceasta contributie putea fi consultata de fiecare utilizator al Facebook.
In aceasta situatie, Oberster Gerichtshof (Curtea Suprema, Austria) solicita Curtii de Justitie sa interpreteze Directiva privind comertul electronic.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Fise distractive pentru gradinita
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Potrivit acestei directive, furnizorii serviciilor de stocare, precum Facebook, nu sunt responsabili pentru informatiile stocate atunci cand nu au cunostinta de caracterul lor ilicit sau atunci cand actioneaza prompt pentru a le retrage sau pentru a bloca accesul la acestea de indata ce iau cunostinta de acest caracter. Aceasta exonerare nu aduce insa atingere posibilitatii ca furnizorul de servicii de stocare sa fie obligat sa puna capat unei incalcari sau sa o previna, inclusiv prin eliminarea informatiilor ilicite sau prin blocarea accesului la acestea din urma. In schimb, directiva interzice sa se impuna furnizorilor serviciilor de stocare obligatia de a supraveghea, in general, informatiile pe care le stocheaza sau de a cauta in mod activ fapte sau circumstante din care sa rezulte ca activitatile sunt ilicite.
Prin hotararea pronuntata astazi, Curtea raspunde Oberster Gerichtshof ca Directiva privind comertul electronic, care urmareste sa instaureze un echilibru intre diferitele interese existente, nu se opune posibilitatii ca o instanta dintr-un stat membru sa oblige un furnizor de servicii de stocare-hosting (n.r. precum Facebook):
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE