Un proiect adoptat tacit de Senat ar putea oferi acces gratuit la legislatia publicata in Monitorul Oficial.
Daca in acest moment, documentele publicate pot fi accesate gratuit timp de 10 zile de la publicare, odata cu intrarea in vigoare a acestui proiect, actele normative din Partea I si Partea a II-a din Monitor vor fi accesate gratuit de catre populatie.
Noua initiativa propune astfel modificare art. 19 din Legea pentru modificarea si completarea Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al Romaniei:
"Regia Autonoma realizeaza un produs electronic continand actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet si este disponibil, in varianta pentru citire, permanent pentru actele publicate in Partea I si Partea a II -a, respectiv timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte in ceea ce priveste celelalte parti ale Monitorului Oficial".
Potrivit expunerii de motive, "trebuie sa se reglementeze si publicarea gratuita si permanenta si a acelor acte normative - ordinare, circulare - cu aplicabilitate restransa si numar mare de pagini emise de diverse institutii din cadrul administratiei publice centrale".
Senatul este prima Camera sesizata, iar Legea va fi transmisa Camerei Deputatilor in forma initiatorilor, care este forul decizional. Termenul de adoptare tacita pentru aceasta propunere a fost 11 octombrie 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<