Incepand de la data de 1 octombrie 2013 vor intra in vigoare dispozitiile art.12 si 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori, astfel cum au fost modificate prin Legea nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila.
Aceste dispozitii se refera la posibilitatea reprezentantilor imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor sau a asociatiilor pentru protectia consumatorilor (constituite in anumite conditii prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 21/1992 privind protectia consumatorilor) de a chema in judecata pe profesionistul care utilizeaza contracte de adeziune ce contin clauze abuzive, pentru instanta ca sa dispuna incetarea folosirii acestora, precum si modificarea contractelor aflate in curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive.
Aplicarea acestor prevederi nu afecteaza dreptul consumatorului caruia i se opune un contract de adeziune ce contine clauze abuzive de a invoca nulitatea clauzei pe cale de actiune ori pe cale de
exceptie, in conditiile legii, in contextul unor actiuni individuale la care avea dreptul si potrivit reglementarii in vigoare la acest moment.
„Instanta competenta sa solutioneze acest gen de cauze este tribunalul de la domiciliul sau, dupa caz, sediul profesionistului, iar impotriva hotararii astfel pronuntate se poate exercita numai calea de atac a apelului care va fi judecat de catre curtea de apel. In urma cu doua saptamani, la propunerea Ministerului Justitiei, pregatind intrarea in vigoare si a acestor prevederi, Guvernul a aprobat cadrul legal care sa permita infiintarea unui Tribunal specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul municipiului Bucuresti si care ar putea primi si competenta de solutionare a acestei categorii de cauze. Degrevarea Tribunalului Bucuresti de cauze care au ca obiect societati, registrul comertului, concurenta neloiala, insolventa, etc., este o necesitate, la fel ca si solutionarea acestui tip de actiuni in timp cat mai scurt. Vreau sa salut adoptarea in procedura accelerata de catre Camera Deputatilor a acestui proiect de lege si sper ca si Senatul sa urmeze acest exemplu, astfel incat trecem cat mai repede posibil la infiintarea efectiva a acestei instante”, a declarat ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<