Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Drept civil si de procedura civila 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Model cerere de recurs 2022

Model cerere de recurs 2022
Orice persoana are dreptul la un proces echitabil, in fata unei instante judecatoresti independente si impartiale. Atunci cand exista motive intemeiate ce pun la indoiala calitatea actului de justitie, ambele parti implicate in proces pot depune un recurs

Recursul este, in esenta, o cale extraordinara de atac prin intermediul careia partile interesate sau procurorul pot solicita unei instante superioare in grad verificarea legalitatii sentintei pronuntate in prima instanta sau a deciziei pronuntate in apel, pe baza probelor din dosarul cauzei si a inscrisurilor noi ce i se aduc.

E-Juridic va pune la dispozitie un model de cerere de recurs standard pe care il puteti folosi in orice situatie.

MODEL CERERE DE RECURS

 

Cerere de recurs


INSTANTA1)  ......................


                                               Domnule Presedinte,

Subscrisa S.C. .........................., cu sediul in ................................., str. ................
nr. ..........., bloc ..........., scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................
............., cod unic de inregistrare   ...................................,   atribut   fiscal   ............
...... ......,   numar   de   ordine   in   registrul comertului ..../........../...............,  cont deschis la Banca ............................., sucursala ......................., cu numarul ...........
......................, reprezentata prin avocat ................................., cu sediul profesional
in ..................................., str. ..............................., nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet ................, in termen legal2)  declaram


                                                       RECURS

impotriva3)  ....................... nr. .........., pronuntata la data de ................, de catre ....
......................, in dosarul nr. ............/.......... avand ca obiect ..................................
......................, in contradictoriu cu intimata .........................................., domiciliata in .............................., str. ....................... nr. ......, bloc ......, scara ....., etaj ...., apart. ....., sector/judet .........................., si va solicitam sa admiteti recursul declarat de subscrisa, sa casati in intregime hotararea atacata si  pe  cale  de  consecinta,  rejudecand  cauza  in  fond  sa  admiteti  actiunea  subscrisei  reclamante- apelante-recurente prin care am solicitat4)  ..........................................................................., in con- tradictoriu cu parata-intimata ..................................... .


                     DOMNULUI PRESEDINTE AL5)  ..............................


1. Cererea de recus se depune la instanta a carei hotarare se ataca, sub sanctiunea nulitatii.
2. Termenul de recurs este de 15 zile de la comunicare daca legea nu dispune altfel, chiar daca comunicarea s-a facut odata cu somatia de executare. Daca o parte declara recurs inainte de comunicarea hotararii, aceasta se considera comunicata la data depunerii cererii de recurs. Motivarea cererii de recurs se va face obligatoriu inauntrul termenului de recurs.
3. Decizei sau sentintei, dupa caz, avand in vedere ca pot fi supuse recursului deciziile pronuntate in apel sau sentintele daca, potrivit legii, au fost pronuntate fara drept de apel. Pe de alta parte, obiect al recursului poate fi si o hotarare
a unui organ cu activitate jurisdictionala.
4. Se arata, in conformitate cu dispozitiile art. 112 pct. 3 Cod procedura civila, obiectul cererii (de ex. restituirea unei sume, predarea unui spatiu, anularea unui contract, revocarea unei donatii, iesirea din indiviziune etc.).
5. Se indica instanta competenta material si teritorial sa judece cauza.
 

Totodata va solicitam sa dispuneti, prin incheiere, suspendarea executarii hotararii recurate, cu citarea  partilor  intr-un  termen  cat  mai  scurt  posibil,  in  vederea  ascultarii  acestora  cu  privire  la cererea subscrisei de suspendare a executarii hotararii recurate, urmand sa fixati cautiunea aferenta admiterii cererii.
Va  solicitam  de  asemenea,  in  conformitate  cu  dispozitiile  art.  274  Cod  procedura  civila,  sa obligati intimata sa ne plateasca cheltuielile de judecata ocazionate de acest proces.

SCURT ISTORIC AL CAUZEI1):

Subscrisa am formulat la data de ................. o actiune prin care urmaream in contradictoriu cu parata-intimata .............................................................................. .
In  sustinerea  actiunii  am  administrat  .............................................................,  probe  din  care  a reiesit fara putinta de tagada ca ....................................................
...................................................................., astfel incat cererea subscrisei, asa cum a fost formulata in fata instantei de fond, fiind gasita intemeiata in fapt si in drept, a fost admisa prin sentinta nr. ..../............. .
Impotriva acestei sentinte a declarat apel, intimata sustinand ca in mod gresit instanta de fond a admis cererea subscrisei si a dispus ........................, intrucat in realitate ......................................... .
Cu toate ca in apel nu au fost administrate probe noi, reanalizand probele administrate in fond, instanta a admis apelul declarat de intimata si rejuducand cauza a respins pe fond actiunea intro-ductiva de instanta, constatand ca in fapt ......................................
...................................................................................... .
Asa incat subscrisa ........................................................., am fost nevoita sa formulam prezentul recurs impotriva deciziei .........../.........., solicitand casarea acesteia.
In sustinerea cererii noastre formulam urmatoarele

MOTIVE DE CASARE2):

MOTIVUL I .......................................................................................................... . MOTIVUL II ......................................................................................................... . MOTIVUL III ....................................................................................................... .
Pentru toate aceste considerente va solicitam sa pronuntati, fara citarea partilor, o incheiere de

 

1. Se vor indica motivele de fapt pe care se intemeiaza cererea si care-l determina pe recurent sa ceara concursul justitiei, justificand si argumentand demersul justitiar. In recurs nu se pot face cereri noi. Se vor putea cere insa dobanzi, rate si orice alte despagubiri intervenite dupa darea hotararii in prima instanta. Partile nu vor putea folosi in recurs alte motive, mijloace de aparare si dovezi decat cele invocate la prima instanta sau aratate in motivarea apelului sau in intampinare. Instanta de recurs poate incuviinta si administrarea probelor a caror necesitate rezulta din dezbateri.
2. Cererea de recurs va cuprinde: aceleasi informatii de identificare a partilor ca cele indicate de art. 112 alin. (1) pct. 1 pentru cererea de chemare in judecata si oglindite in O.U.G. nr. 58/2003, indicarea hotararii care se ataca, motivele de legalitate pe care se intemeiaza recursul si dezvoltarea lor. Motivele de recurs pot fi depuse odata cu declaratia de recurs sau separat, in termenul de declarare a recursului, printr-un memoriu separat. Motivele de lega- litate  vizeaza  ipotezele  limitative  ale  art.  304  Cod  procedura  civila,  dar  in  situatia  in  care  recursul  este  declarat impotriva unei hotarari, care potrivit legii, nu poate fi atacata cu apel, el nu este limitat la motivele prevazute de art. 304, instanta putand examina cauza sub toate aspectele.


admitere1)  in principiu a recursului si sa fixati termen pentru judecata, la care reanalizand probele administrate  la  dosarul  cauzei,  incuviintand  subscrisei  proba  cu  inscrisuri  in  vederea  sustinerii motivelor de casare, sa admiteti recursul formulat, sa casati in intregime hotararea atacata2)  si pe cale de consecinta, rejudecand3)  cauza, sa admiteti actiunea formulata in fond de subscrisa recla- manta-recurenta impotriva paratei-intimate ........................., cu obligarea acesteia la plata cheltuie- lilor de judecata ocazionate de acest proces4).
Urgenta luarii masurii de suspendare a executarii se justifica prin aceea ca5) .............................  .

IN DREPT:

Ne intemeiem prezenta pe dispozitiile art. 299-316 Cod procedura civila6), O.U.G. nr. 58/2003, art. 274 Cod procedura civila si pe dispozitiile art.7)  ................... .
In sustinerea motivelor de casare intelegem sa ne folosim de proba cu inscrisuri8).
Depunem prezenta in doua exemplare, dintre care un exemplar pentru instanta si celalalt pentru comunicare intimatei.

ANEXAM:

1. ............................................. .
2. Imputernicirea avocatiala si contractul de asistenta juridica nr. ............... .
3. Taxa de timbru judiciar in cuantum de ............. si timbru judiciar ............ .


                                                    SEMNATURA


1. Daca se apreciaza ca cererea de recurs este admisibila in principiu, in sensul ca aceasta indeplineste cerintele de forma, iar motivele invocate si dezvoltarea lor se incadreaza in cele prevazute de art. 304, se pronunta, fara citarea partilor, o incheiere de admitere in principiu, dispunandu-se totodata fixarea termenului de judecata si comunicarea motivelor de recurs intimatului, in vederea pregatirii apararii.
2. Instanta  de  recurs  poate  admite  recursul,  il  poate  respinge  sau  anula  ori  poate  constata  perimarea  lui.  In  caz  de admitere a recursului, hotararea atacata poate fi modificata sau casata, in tot sau in parte. Modificarea hotararii ata- cate  se  pronunta  pentru  motivele  prevazute  de  art.  304  pct.  6-10  Cod  procedura  civila,  iar  casarea  pentru  cele prevazute de art. 304 pct. 1-5 Cod procedura civila, precum si in toate cazurile in care instanta a carei hotarare este recurata a solutionat procesul fara a intra in cercetarea fondului sau modificarea nu este posibila, fiind necesara administrarea de probe noi (dispozitie finala introdusa prin O.U.G. nr. 58/2003). Daca sunt intemeiate mai multe motive, dintre care unele atrag modificarea, iar altele casarea, instanta de recurs va casa in intregime hotararea atacata.
3. Instanta de recurs poate sa retina cauza spre rejudecare sau poate sa trimita cauza spre competenta judecata altei instante in vederea rejudecarii.
4. Taxa de timbru, timbru judiciar, onorariu avocat etc.
5. Se justifica necesitatea luarii acestei masuri, orice cerere depusa instantei trebuind a fi motivata in fapt si in drept, argumentandu-se cererea depusa.
6. Procedura recursului a fost modificata si completata prin dispozitiile O.U.G. nr. 58/2003.
7. Se indica textul de lege ce indreptateste reclamantul-recurent pe fond la admiterea actiunii.
8. In instanta de recurs nu se pot produce probe noi cu exceptia inscrisurilor. Cand dovada se face prin inscrisuri, se
vor alatura la cerere atatea copii cate parti sunt, alaturi de inscrisurile rezervate instantei; copiile vor fi certificate de recurent ca sunt la fel cu originalul. Se va putea de asemenea depune doar o parte a unui inscris relevanta in cauza, instanta insa putand dispune infatisarea inscrisului in intregime. Daca inscrisurile sunt scrise intr-o limba straina sau cu litere vechi se vor depune traduceri sau copii cu litere latine, certificate de parte


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Model cerere de recurs 2022":
Rating:

Nota: 4.83 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Poate sunteti interesat si de:
©2025 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR"

10 Modele de contracte – actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016