Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a transmis magistratilor ca noile coduri se vor aplica, chiar daca exista experienta unor astfel de documente adoptate, dar care nu au ajuns sa fie puse in aplicare.
"Primul mesaj pe care as vrea sa il adresez: codurile acestea se vor aplica si spun asta pentru ca stiu ca dvs ati mai cunoscut experienta dezbaterii unor coduri elaborate, dar care nu au mai fost puse in aplicare. Nu intru in detalii teoretice, va asigur ca fac o afirmatie bazata pe date certe, privind decizii politice, privind vointa politica de a le pune in aplicare, privind importanta lor pentru situatia Romaniei nu numai in privinta Justitiei, ci in general in concertul European. Aceste coduri se vor aplica, trebuie sa plecam de la aceasta premisa", a afirmat Predoiu, prezent la seminarul "Pregatirea implementarii noilor coduri: institutii noi procesual-penale".
El a subliniat ca aceste coduri nu au fost facute pentru rapoartele de tara sau pentru expertii europeni, ci pentru Romania.
Catalin Predoiu a admis ca, in acest moment, proiectul acesta a capatat un interes european, aratand ca cea mai mare parte a recentelor discutii purtate cu comisarul european pe justitie a fost consacrata codurilor.
El a adaugat ca un alt mesaj catre sistemul judiciar este ca se poate reusi o implementare de succes a acestor coduri numai cooperand in pregatirea aplicarii lor.
"As vrea sa mai adresez un mesaj care aparent nu are legatura cu aceste coduri, dar cred ca dupa parerea mea este in directa conexiune, si anume cred ca suntem intr-un moment in care
trebuie sa ne concentram pe proiectele majore cu adevarat importante, care nu numai ca vor ramane repere, dar vor tracta dupa ele intreg sistem judiciar, si codurile reprezinta un astfel de proiect", a sustinut demnitarul.
Ministrul Justitiei a mentionat ca pregatirea implementarii este o actiune multidirectionala si una dintre directii si cea principala este pregatirea profesionala pentru asimilarea continutului normativ.
"Asteptam cu mare interes finalizarea studiilor de impact pentru a incepe sa discutam despre schemele de personal cu datele pe masa si in mod obiectiv. Este o discutie inevitabila, pe care nu am vrut sa o mediatizez prea mult pentru ca nu vreau sa agitam prea mult sistemul pe aceasta tema. Trebuie sa ne pastram calmul, trebuie sa avem rabdare", a aratat el.
Predoiu a dat asigurari ca aceeasi pasi preparatori se fac de MJ si in zona executiva, pentru a lansa concret, cu criterii clare, tema schemelor de personal.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<