Propunere legislativa pentru modificarea art.27 alin.(1) din Legea nr. 217/2003 cu privire la prevenirea si combaterea violentei in familie a fost inaintata la Senat si adoptata luni, ca Prima Camera.
Pe data de 9 decembrie, deputatii au acordat votul pozitiv acestei propuneri legislative. Propunerea legislativa a fost adoptata cu 307 voturi, un vot impotriva si o abtinere de catre deputati.
Camera Deputatilor este for decizional, asadar legea va merge spre promulgare la Presedintele Romaniei.
Propunerea legislativa stabileste ca cererile pentru emiterea ordinului de protectie pentru victimele violentei in familie se vor judeca de urgenta, in maxim 72 de ore de la depunerea cererilor! Cu alte cuvinte, solutionarea acestor cereri nu va depasi termenul de 72 de ore.
Prin continutul sau normativ, propunerea legislativa face parte din categoria legilor ordinare, iar in aplicarea art. 75 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata, prima Camera sesizata este Senatul.
Conform expunerii de motive, se precizeaza faptul ca desi legiuitorul a stabilit in mod expres principiul solutionarii cu celeritate a cauzelor de violenta domestica, din analiza practicii instantelor de judecata au fost constatate anumite deficiente si neconcordante ale aplicarii reglementarii, respectiv:
1. Neconcordante cu privire la stabilirea termenelor de regularizare a cererii de emitere a ordinului de protectie
2. Neconcordante cu privire la probatoriul solicitat/ administrat in cauzele avand ca obiect cereri de emitere a ordinului de protectie
"De asemenea, Raportul CSM indica o serie de spete in care au fost acordate termene de solutionare cu mult prelungite in considerarea solicitarii administrarii unui probatoriu amplu: 105 zile de la inregistrate (Judecatoria Botosani), 104 zile (Judecatoria Oradea), 125 de zile (Judecatoria Suceava), etc.
3. Durata mare de solutioare a cauzelor avand ca obiect emiterea de ordine de protectie
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Consilier Codul Muncii
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
4. Aplicarea limitata in practica a articolului 27 alin. (5).
"Asa cum este statuat in Raportul CSM, practica instantelor de judecata a dovedit ca "termenul de urgenta are un caracter relativ, lasat la aprecierea judecatorului, fiind raportat la volumul de activitate a instantei, in general, si a completului investit cu solutionarea cauzei, in special." Se ajunge astfel la situatii paradoxale in care durata de solutionare a dosarului este mai mare decat durata de impunere a ordinului de protectie.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive.
Prezenta propunere legislativa urmareste modificarea art. 27, alineatului (1) dupa cum urmeaza:
"(1) Cererile pentru emiterea ordinului de protectie se judeca de urgenta, in termen cel mult de 72 de ore de la depunerea cererii, in camera de consiliu, participarea procurorului fiind obligatorie."
"Scopul stabilirii principiului solutionarii cu celeritate este inlaturarea imediata a unei eventuale stari de pericol ce ar ameninta viata, integritatea fizica sau psihica ori libertatea unei persoane. Gestionarea defectuoasa a cauzelor de catre instantele judecatoresti prin acordarea de termenele lungi de solutionare determina, in numeroase randuri, "lipsirea de substana a dispozitiilor avute in vedere de legiuitor vizand inlaturarea starii de pericol", acestea devenind veritabile actiuni de drept comun.", se precizeaza in cadrul expunerii de motive.
Urmariti procesul legislativ pe Camera Deputatilor
Atentie la faptul ca prevederile nu se aplica in prezent. Propunerea legislativa trebuie sa fie promulgata de Presedintele Romaniei si apoi legea trebuie sa fie publicata in Monitorul Oficial pentru a intra in vigoare. Va tinem la curent cu noutati pe acest subiect.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE