Nu avem obligatia de a realiza evaluarea salariatilor nostri, in calitate de angajatori. Dar este absolut necesar sa o realizam pentru ca reprezinta unul dintre pasii esentiali pentru a efectua concedieri pentru necorespundere profesionala si nu numai.
In mod concret, pentru a motiva refuzul de a promova un salariat, trebuie sa ai la mana evaluari periodic efectuate. Ca sa poti dispune o concediere pentru necorespundere profesionala, de asemenea ai nevoie de evaluari periodic realizate.
Asa cum prevede Codul Muncii, angajatorul are dreptul de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora.
Evaluarea profesionala a salariatilor reprezinta un drept conferit de Codul Muncii. Angajatorul trebuie sa depuna toate eforturile pentru a realiza periodic evaluarea salariatilor. Acest lucru nu serveste doar bunei functionari a tuturor departamentelor, ci si protectiei impotriva unui atac in instanta impotriva unei concedieri pentru necorespundere profesionala. Decizia de concediere pentru necorespundere profesionala va fi lovita de nulitate in absenta unei evaluari a salariatului in cauza. Acesta va fi repus in functie si va beneficia de toate drepturile salariale la care ar fi avut dreptul pe toata perioada in care nu a putut presta activitate profesionala, din momentul concedierii sale si pana la repunerea in functie.
Va amintesc faptul ca subiectul concedierilor pe motiv de necorespundere profesionala este tabu pentru multi responsabili HR si angajatori. O mare parte dintre litigiile de munca sunt legate direct sau indirect de concedierea pe motiv de necorespundere profesionala. In numeroase cazuri, angajatii au castig de cauza. Legea da dreptate angajatilor in foarte multe situatii. Iar una dintre cele mai mari greseli comise de angajatori este sa grabeasca procesul de concediere si sa nu tina cont de reguli si de etapele pe care trebuie sa le parcurga.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Fise distractive pentru gradinita
Cauza necorespunderii profesionale nu poate consta in:
a) inaptitudinea psihica/fizica a salariatului, caz in care exista temei distinct de concediere;
b) prejudicierea angajatorului cu intentie. In acest caz este vorba despre o abatere, care va putea fi sanctionata prin concedierea disciplinara;
c) retragerea avizelor eliberate de autoritatea de stat. Daca salariatul nu mai detine avizele necesare desfasurarii activitatii, nu va putea interveni concedierea pentru necorespundere profesionala, ci, dupa caz, suspendarea contractului, respectiv incetarea de drept a acestuia;
d) refuzul salariatului de formare profesionala. Acesta nu poate conduce in mod direct la concediere, dar daca in urma evaluarii se constata ca salariatul care nu a urmat cursul de formare nu corespunde profesional, concedierea va fi posibila.
Concedierea salariatului pe motiv de necorespundere profesionala, nu poate fi dispusa fara o evaluare prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilita prin Contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Decizia de concediere pentru necorespundere profesionala poate fi atacata in instanta de catre salariat. Decizia va cuprinde si mentiuni privind termenul in care poate fi contestata, precum si instanta judecatoreasca la care se contesta.
Decizia de concediere va cuprinde si data emiterii, numarul de inregistrare la registratura angajatorului, semnatura celui in drept sa ia o astfel de decizie si stampila angajatorului in cazul in care persoana juridica.
Salariatul poate contesta in instanta atat nota finala obtinuta la evaluare cat si decizia angajatorului de concediere.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri