As dori sa stiu cum se procedeaza in cazul in care se constata ca unul sau mai multi angajati au savarsit un furt (executare succesiva): se intocmeste comisie disciplinara care cerceteaza faptele in paralel cu organele abilitate (politia)?
Ce se intampla cu aceste persoane (vanzatoare-gestionare) pe parcursul cercetarii disciplinare prealabile? Lucreaza in continuare?
Raspuns:
In situatia in care unul sau mai multi angajati au savarsit un furt, se va depune plangere penala impotriva acestuia/acestora, iar in baza art. 52 alin. 1 lit. b teza I din Codul muncii ii/le va suspenda contractul/contractele de munca.
Conform alin. 2 al aceluiasi articol de lege, daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Desfacerea disciplinara a contractului de munca ar trebui sa intervina abia dupa ce organele de cercetare penala s-au pronuntat cu privire la plangerea depusa. Angajatorul nu este obligat sa concedieze salariatul, insa are la dispozitie aceasta posibilitate.
E adevarat ca, in conformitate cu dispozitiile art. 61 pct. a din Codul muncii , este prevazuta posibilitatea desfacerii contractului de munca daca salariatul a savarsit o abatere grava si, prin urmare, pentru certitudinea savarsirii acestei abateri, angajatorul ar trebui sa realizeze o cercetare disciplinara. Insa, dispozitiile legale in vigoare dau dreptul angajatorului in a alege sa suspende contractul de munca pana la finalizarea cercetarilor de catre organele de politie sau sa realizeze propria ancheta si sa dispuna concedierea salariatului.
In ambele situatii exista riscul ca, in cazul in care organele de cercetare penala ar constata nevinovatia persoanei invinuite, angajatorul sa fie obligat la reincadrarea salariatului si la plata salariului si a celorlalte drepturi cuvenite de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului sau pe perioada cuprinsa intre data incetarii contractului si data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se dispune reincadrarea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<