As dori sa stiu cum se procedeaza in cazul in care se constata ca unul sau mai multi angajati au savarsit un furt (executare succesiva): se intocmeste comisie disciplinara care cerceteaza faptele in paralel cu organele abilitate (politia)?
Ce se intampla cu aceste persoane (vanzatoare-gestionare) pe parcursul cercetarii disciplinare prealabile? Lucreaza in continuare?
Raspuns:
In situatia in care unul sau mai multi angajati au savarsit un furt, se va depune plangere penala impotriva acestuia/acestora, iar in baza art. 52 alin. 1 lit. b teza I din Codul muncii ii/le va suspenda contractul/contractele de munca.
Conform alin. 2 al aceluiasi articol de lege, daca se constata nevinovatia celui in cauza, salariatul isi reia activitatea anterioara si i se plateste, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, o despagubire egala cu salariul si celelalte drepturi de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului.
Desfacerea disciplinara a contractului de munca ar trebui sa intervina abia dupa ce organele de cercetare penala s-au pronuntat cu privire la plangerea depusa. Angajatorul nu este obligat sa concedieze salariatul, insa are la dispozitie aceasta posibilitate.
E adevarat ca, in conformitate cu dispozitiile art. 61 pct. a din Codul muncii , este prevazuta posibilitatea desfacerii contractului de munca daca salariatul a savarsit o abatere grava si, prin urmare, pentru certitudinea savarsirii acestei abateri, angajatorul ar trebui sa realizeze o cercetare disciplinara. Insa, dispozitiile legale in vigoare dau dreptul angajatorului in a alege sa suspende contractul de munca pana la finalizarea cercetarilor de catre organele de politie sau sa realizeze propria ancheta si sa dispuna concedierea salariatului.
In ambele situatii exista riscul ca, in cazul in care organele de cercetare penala ar constata nevinovatia persoanei invinuite, angajatorul sa fie obligat la reincadrarea salariatului si la plata salariului si a celorlalte drepturi cuvenite de care a fost lipsit pe perioada suspendarii contractului sau pe perioada cuprinsa intre data incetarii contractului si data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti prin care se dispune reincadrarea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem 2 angajati ai companiei noastre care, prin actiunile lor repetate, au sabotat procesul de sortare al productiei, iar acest lucru ar fi insemnat reclamatiile de la anumiti clienti si, ulterior, prejudicii financiare si de imagine. Dorim sa incepem cercetarea disciplinara pentru a putea dispune concedierea acestora, insa nici un articol din Codul muncii nu ne ajuta. Acolo sunt mentionate doar atunci cand salariatul a adus si pagube firmei, ceea ce aici inca nu s-a intamplat. Ce putem face in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat angajat cu salariu minim pe economie savarseste o abatere disciplinara in urma careia este sanctionat cu 10 % 3 luni, aceasta diminuarea a salariului se trimite in Revisal? In situatia prezentata salariatul va avea un salariu sub minimul pe economie, este legal? Mentionam ca salariatul are si o poprire pe salariu . Care este procedura legala pentru acest salariat?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa-mi spuneti daca se poate considera abatere disciplinara faptul ca un angajat care este intr-o deplasare in Romania, avand masina inchiriata, si hotelul platit pentru 11 nopti, pleaca acasa sambata si revine duminica fara sa anunte nici angajatorul/ conducerea unitatii. Hotelul era deja platit anticipat pentru 11 nopti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<