Analizam in randurile urmatoare o speta complexa cu prvire la reintegrarea in munca a salariatului care a solicitat instantei acest lucru.
Instanta a dispus anularea concedierii si va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere. Dar cum solicita salariatul in mod efectiv acest lucru si in cat timp se concretizeaza repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere contractul individual de munca
Mai mult, dorim sa stim In cat timp angajatorul va inceta de drept contactul individual de munca, de la data primirii sentintei, daca salariatul nu solicita in scris reintegrarea coroborand si cu obligativitatea de oprerare a deciziei de incetare a raporturilor de munca in Revisal in ziua incetarii.
Raspunsul expertilor in dreptul muncii:
Reintegrarea in munca se face in temeiul hotararii judecatoresti pronuntate de instanta de judecata. Odata cu pronuntarea hotararii instantei s-a instituit in sarcina angajatorului obligatia reintegrarii in munca a salariatului si plata despagubirilor catre acesta. De la data reintegrarii, salariatul are obligatia de a se prezenta la locul de munca si de a presta activitate, pentru lipsa nejustificata de la locul de munca putand fi sanctionat disciplinar.
Mare atentie la faptul ca neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind reintegrarea in munca a unui salariat constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda.
IN mod clar, stim ca in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
la solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Asadar, din formularea acestor dispozitii legale rezulta ca anularea deciziei de concediere si reintegrarea salariatului a produs efecte asupra tuturor drepturilor de care contestatorul a fost lipsit, fiind prin urmare repus in situatia anterioara concedierii.
Prin anularea deciziei de desfacere a contractului individual de munca efectele nulitatii retroactiveaza pana la momentul emiterii deciziei, partile fiind puse in situatia anterioara, prezumandu-se existenta neintrerupta a raportului de munca dintre parti pe perioada emiterii deciziei si data reintegrarii, angajatorul datorand salariatului drepturile salariale si celelalte drepturi de care ar fi beneficiat acesta daca nu ar fi intervenit concedierea, prevazute legal sau stabilite contractual, precum indemnizatii de concediu de odihna, prime, sporuri cu caracter permanent, drepturi ce urmeaza a fi majorate daca pe perioada cuprinsa intre data desfacerii contractului individual de munca si reintegrare s-au acordat astfel de majorari personalului in mod colectiv.
Pentru perioada anterioara reintegrarii majorarea salariala se va acorda in temeiul hotararii judecatoresti si nu va se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor. Dupa reintegrarea salariatului, se va incheia act aditional la contractul individual de munca. Modificarea salariului se va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de
zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Legea nr. 53/2003, republicata (termenul de 20 de zile prevazut pentru modificarea contractului calculat de la data aparitiei modificarii, in speta, de la data reintegrarii).
HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) nu stabileste un termen pentru reactivarea contractului individual de munca. In lipsa unei prevederi legale apreciem ca inregistrarea poate fi facut cel mai tarziu la data efectiva a reintegrarii pentru a avea un contract activ incepand cu aceasta data.
Reintegrarea pe functia detinuta inaintea concedierii presupune un rezultat al actiunii de reintegrare, anume ca persoana in cauza este repusa in postul detinut anterior concedierii, in lipsa unui astfel de rezultat neputandu-se retine ca angajatorul si-a indeplinit obligatia stabilita prin hotararea judecatoreasca. Reintegrarea pe functia detinuta inaintea concedierii presupune existenta postului in organigrama angajatorului ca o conditie esentiala a reintegrarii.
In practica, hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus reintegrarea unui salariat se executa prin reinfiintarea postului si reintegrarea efectiva a salariatului. Insa, angajatorul, de la caz la caz, este singurul in drept sa stabileasca, cu respectarea prevederilor legale, masurile necesare pentru reintegrarea salariatului.
In consecinta, subliniem ca organul competent potrivit actului constitutiv al societatii va lua hotararea reinfiintarii postului in baza hotararii judecatoresti prin care s-a dispus reintegrarea, va stabili data reintegrarii, precum si orice alta masura necesara pentru reintegrarea efectiva a salariatului.
Tinem cont, totodata, angajatorul va comunica salariatului data reintegrarii si va reactiva contractul individual de munca in registrul general de evidenta a salariatilor. Este bine ca data reintegrarii sa fie stabilita cu exactitate si sa fie comunicata salariatului intrucat de la aceasta data salariatul va fi pontat absent nemotivat si, totodata, pana la aceasta data angajatorul are obligatia sa plateasca salariatului despagubirile dispuse de instanta de judecata.
Despagubirile se acorda asa cum a stabilit instanta de judecata, de la data concedierii si pana la data reintegrarii.