Pe baza unei sentinte (hotarare judecatoreasca) persoana a castigat procesul cu privire la dreptul de a primi tichete de masa pentru o perioada de 8 luni de zile .
Care este termenul de plata (contravaloarea tichetelor de masa) pentru perioada respectiva , si care e modalitatea de calcul, ma refer la faptul ca este necesar sa se calculeze rata inflatiei, fiind vorba de drepturi din perioada ian- aug 2011, se ia in considerare daca a fost in concediu de odihna si se introduce la salar care modifica impozitul si decl 112 .
In concluzie ne intereseaza modalitatea legala de a plati toate drepturile cuvenita in cazul in care in sentinta este specificat ca are de luat contravaloarea bonurilor de masa pentru perioada sus mentionata.
Raspuns: Potrivit art. 628 alin. (3) din Codul de procedura civila, aplicabil in cazul proceselor si executarilor silite incepute anterior datei de 15 februarie 2013, daca prin titlul executoriu nu au fost acordate dobanzi, penalitati sau alte asemenea sume care sa poata fi stabilite potrivit alin. (2), executorul judecatoresc, la cererea creditorului, poate actualiza valoarea obligatiei principale stabilite in bani, indiferent de izvorul ei.
In cazul in care titlul executoriu nu contine niciun asemenea criteriu, executorul judecatoresc va proceda, la cererea creditorului, la actualizare in functie de rata inflatiei, calculata de la data cand hotararea judecatoreasca a devenit executorie sau, in cazul celorlalte titluri executorii, de la data cand creanta a devenit exigibila si pana la data platii efective a obligatiei cuprinse in oricare dintre aceste titluri.
In situatia expusa intelegem ca nu este cazul unei executari silite ci cazul unei executari voluntare. Insa, daca executorul judecatoresc poate actualiza sumele datorate cu rata inflatiei in lipsa unei astfel de prevederi in titlu executoriu apreciem ca actualizarea trebuie efectuata si atunci cand executarea se realizeaza de buna voie.
In consecinta, angajatorul va efectua plata contravalorii tichetelor de masa actualizata cu indicele de inflatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul unei firme cu unic asociat care este angajat in functia de administrator si care are angajata o alta persoana in functia de director economic, pentru ca acesta din urma sa poata semna acte oficiale in numele administratorului este nevoie de imputernicire notariala sau este suficienta fisa postului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O persoana care a avut un contract de munca timp de 20 de ani, si-a dat demisia, apoi fara sa existe pauza intre contracte, s-a angajat la o alta firma pe o perioada nedeterminata cu proba de 3 luni, poate solicita indemnizatia de somaj in cazul in care i se incheie contractul conform Articolului 31 alin. 3 din CM dupa primele 2 saptamani de activitate?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajat care a intrat in concediu crestere si ingrijire copil in locul sotiei. Copilul va implini 2 ani in data de 21.01.2025, Intrebarea este: in conditiile in care el vrea sa stea in CCC pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului, se poate, adica mama nu va beneficia de cele 2 luni de lunile mamei/tatalui? Societatea este obligata sa ii comunice inainte cu 2 luni de implinirea varstei copilului o comunicare sau sa ii inceteze suspendarea contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<