Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca persoanele salariate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav pana cand acesta implineste 12 ani, fata de 7 ani, cat era prevazut initial.
Actul normativ modifica articolul 26 alineatul 1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, fiind extinsa varsta, de la 7 ani la 12 ani, pana la care se pot acorda concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav.
"Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 12 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani", prevede legea promulgata, joi, de Klaus Iohannis.
"Un copil de 7 ani nu poate fi lasat singur acasa, pentru a-si administra singur medicatia"
Initiatorii legii au atras atentia ca un copil bolnav in varsta de sapte ani nu poate fi lasat singur acasa, pentru a se ingriji singur sau pentru a-si administra singur medicatia.
„Scopul principal este asigurarea cadrului legal pentru parinti de a-si ingriji in mod corespunzator copiii bolnavi in varsta de pana la 12 ani, fara a fi nevoie sa recurga la alte tipuri de concedii”, noteaza initiatorii proiectului de lege.
In ce situatii se acorda concediul medical
Potrivit legii, concediul medical poate fi acordat in urmatoarele situatii:
1. pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii.
2. pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale.
3. concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate
4. concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.
5. concedii medicale si indemnisatii de risc maternal.
Pana la aceasta modificare legislativa, concediului medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda asiguratilor cu copii in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani. Or, sustin initiatorii legii, un copil bolnav cu varsta de peste 7 ani nu poate fi lasat singur acasa pentru a se ingriji sau pentru a-si administra singur medicatia.
Desi nu exista o reglementare legala in tara noastra in acest sens, opinia psihologilor este ca copiii pot fi lasati singuri incepand cu varsta de 12 ani, si atunci doar pentru o perioada de cateva ore. Ca atare, cresterea varstei de la 7 la 12 ani, pentru care parintele isi poate lua concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, asigura conditiile pentru o ingrijire corespunzatoare si in siguranta a acestuia.
Legea a fost respinsa initial in Senat, insa a fost adoptata in Camera Deputatilor, for decizional.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<