Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede ca persoanele salariate au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav pana cand acesta implineste 12 ani, fata de 7 ani, cat era prevazut initial.
Actul normativ modifica articolul 26 alineatul 1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, fiind extinsa varsta, de la 7 ani la 12 ani, pana la care se pot acorda concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav.
"Asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 12 ani, iar in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani", prevede legea promulgata, joi, de Klaus Iohannis.
"Un copil de 7 ani nu poate fi lasat singur acasa, pentru a-si administra singur medicatia"
Initiatorii legii au atras atentia ca un copil bolnav in varsta de sapte ani nu poate fi lasat singur acasa, pentru a se ingriji singur sau pentru a-si administra singur medicatia.
„Scopul principal este asigurarea cadrului legal pentru parinti de a-si ingriji in mod corespunzator copiii bolnavi in varsta de pana la 12 ani, fara a fi nevoie sa recurga la alte tipuri de concedii”, noteaza initiatorii proiectului de lege.
In ce situatii se acorda concediul medical
Potrivit legii, concediul medical poate fi acordat in urmatoarele situatii:
1. pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii.
2. pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale.
3. concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate
4. concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav.
5. concedii medicale si indemnisatii de risc maternal.
Pana la aceasta modificare legislativa, concediului medical acordat pentru ingrijirea copilului bolnav se acorda asiguratilor cu copii in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pentru afectiunile intercurente, pana la implinirea varstei de 18 ani. Or, sustin initiatorii legii, un copil bolnav cu varsta de peste 7 ani nu poate fi lasat singur acasa pentru a se ingriji sau pentru a-si administra singur medicatia.
Desi nu exista o reglementare legala in tara noastra in acest sens, opinia psihologilor este ca copiii pot fi lasati singuri incepand cu varsta de 12 ani, si atunci doar pentru o perioada de cateva ore. Ca atare, cresterea varstei de la 7 la 12 ani, pentru care parintele isi poate lua concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav, asigura conditiile pentru o ingrijire corespunzatoare si in siguranta a acestuia.
Legea a fost respinsa initial in Senat, insa a fost adoptata in Camera Deputatilor, for decizional.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<