Parlamentul European a luat decizia in privinta EPPO si o va sustine pe candidata Romaniei, Laura Codruta Kovesi.
Conform unui comunicat al grupului EFA din Parlamentul European citat de Digi 24, "conferinta presedintilor din Parlamentul European a decis nominalizarea Laurei Codruta Kovesi, fost procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie din Romania, pentru functia de procuror-sef european la noul Parchet European (EPPO). Acum, urmeaza ca Parlamentul sa cada de comun acord cu Consiliul European. Judith Sargentini va conduce negocierile din partea Verzilor/Grupul EFA".
Mesajul vine chiar la scurt timp dupa scrisoarea lui Tudorel Tudor din FT prin care cere PE sa renunte la numirea lui Kovesi in functie.
„Parchetul European va investiga si pune sub acuzare cazuri de coruptie, fraude transfrontaliere cu TVA si infractiuni impotriva bugetului UE, atunci cand va incepe activitatea – la finalul anului 2020. Pana acum, 22 de state membre s-au inscris in EPPO, cateva exceptii notabile fiind Regatul Unit al Marii Britanii, Polonia si Ungaria”, se mai arata in comunicat.
„Parlamentul European transmite un mesaj puternic, ca ia in serios lupta impotriva coruptiei, fraudelor si infractiuninilor transfrontaliere sustinand o persoana cu atata experienta si expertiza. Laura Codruta Kovesi are un istoric greu de egalat in sustinerea justitiei si tragerea la raspundere a oficialilor pentru fapte de coruptie, in ciuda numeroaselor incercari de interferenta in munca sa a Guvernului PSD-ALDE”, a sustinut Ska Keller, co-presedinte al grupului Verzilor din PE.
„Guvernul roman, care acum incearca sa treaca legi pentru legalizarea d-efacto a coruptiei, incearca sa o discrediteze pe doamna Kovesi in fieare zi. Facem ape la tarile din UE sa arate ca sunt de partea justitiei si sa nu cedeze presiunilor facute de Guvernul roman la selectia finala a procurorului sef european”, a adaugat ea.
Ultima etapa din procedura de numire pe care mai trebuie sa o parcurga Kovesi pentru a fi primul procuror sef al Parchetului European este ca Parlamentul European sa ajunga la un acord cu Consiliul UE, institutie condusa de Romania. Guvernantii romani s-au pozitionat pana acum impotriva lui Kovesi si nu au sustinut-o. Ramane de vazut care va fi rezultatul negocierilor.
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Portal Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Va reamintim faptul ca fondurile europene vor fi in curand acordate in functie de situatia justitiei din tara membra UE!
L.E. Informatia a fost confirmata si de publicatia Politico.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri