Un politist din Timisoara arata problemele cu care s-a confruntat in perioada starii de urgenta. Acesta a spus ca s-au exercitat presiuni uriase asupra lui pentru a amenda oamenii, chiar si pe cei fara mijloace materiale.
"Am primit o oaie neagra cadou", a afirmat politistul, care a sustinut ca, in perioada
starii de urgenta, li se cerea sa aplice mai multe amenzi pentru nerespectarea masurilor instituite pentru combaterea pandemiei de COVID-19.
"Nu puteam sa punem biciul pe oameni, unii erau amarati, nu aveau serviciu", a aratat politistul timisorean. El a explicat ca s-a adresat unui for superior pentru a semnala nereguli in unitatea unde activa, iar la o luna a fost dat afara.
In urma semnalarilor, colegii au inceput sa-l evite, sa-l ironizeze, pana cand a primit "cadou" o oaie neagra.
"18 ani si 10 luni a durat pana sistemul m-a invins", a spus politistul.
APADOR-CH si Active Watch au lansat, joi, raportul "Statutul avertizorului de integritate in Romania", prilej cu care un politist timisorean a vorbit despre traumele suferite la serviciu in perioada starii de urgenta declarata anul trecut ca urmare a pandemiei de COVID-19.
Raportul "Statutul avertizorului de integritate in Romania", prezentat in cadrul unui eveniment desfasurat la Palatul Parlamentului, a fost realizat pe baza interviurilor realizate cu 22 de avertizori de integritate.
"Raportul este unul calitativ, adica noi ne-am dorit sa indexam experientele si modul in care avertizorii de integritate au trecut prin aceasta experienta de a se constitui ca avertizori de integritate. Discutam aici despre consecinte profesionale, dar si consecinte personale, este vorba de un impact nu numai asupra avertizorului de integritate, ci asupra unui intreg sistem - familie, relatii de suport si, pe de alta parte, ne-am dorit sa analizam un pic si modul in care institutiile in cadrul carora avertizorii de integritate au facut aceste avertizari au raspuns in momentul in care au existat avertizari de integritate", a precizat Irina Zamfirescu, reprezentat al Active Watch.
Ea a explicat ca raportul a fost intocmit cu gandul ca orice modificare a legii in domeniu nu se poate face in absenta actorului principal - avertizorul de integritate si, de aceea, au fost colectate aceste experiente si au putut fi identificate puncte nevralgice pentru fiecare dintre cazuri.