Intrebare: Este permisa detasarea unui consilier personal de la cabinetul unui ales local, pe perioada cat are contractul de munca incheiat pe durata determinata, la un alt angajator,respectand toata procedura specificata in Codul muncii?
Raspuns:
Detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul unor lucrari in interesul acestuia. In situatia dumneavoastra trebuie identificat interesul pentru detasare al angajatorului, iar interesul sa nu contravina incompatibilitatilor sau conflictelor de interese prevazute de Legea 161/2003, respectiv art. 47 din Legea 215/2001.
Consilierul personal de la cabinetul unui ales local este numit conform Legii 215/2001, mentionandu-se in acelasi act normativ faptul ca atributiile sunt stabilite de catre cel care l-a numit.
Prin urmare, detasarea este posibila atunci cand sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 45 din Codul muncii, insa consilierul personal, numit conform dispozitiilor Legii 215/2001, este numit in vederea optimizarii activitatii alesului local respectiv, iar interesul detasarii trebuie legat de acest aspect si nu de un interes personal al alesului local respectiv.
Este greu de inteles care este motivul detasarii insa daca sunt respectate toate aceste conditiile, detasarea este legala.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii despre procesul de declarare a posturilor vacante vacantate si nou create in platforma ANOFM. Cumva cu posturile nou create, mi-e mai simplu de inteles. Completez aici oferta, recrutam, inchid oferta - la speta asta am o singura intrebare: nu pot face operatia de incadrare daca data oferta a expirat desi logic pot avea o oferta deschisa pana pe 31.03 si angajarea propriu-zisa sa fie ulterioara acestei date. Trebuie cumva sa trec un termen pentru oferta...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<