Avand in vedere lansarea, preluarea si amplificarea in spatiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmatii, declaratii si mesaje cu privire la activitatea institutiilor judiciare si a magistratilor, provenite in special din zona reprezentantilor clasei politice,
considerand ca acestea au un real potential de afectare a independentei, prestigiului si credibilitatii justitiei, culminand cu afirmatiile lansate in spatiul public la data de 6 februarie 2017, in cadrul interviului acordat postului britanic BBC News (British Broadcasting Corporation), de catre presedintele Senatului Romaniei, dl. Calin Popescu Tariceanu
Consiliul Superior al Magistraturii, in calitatea sa de aparator al independenței justiției, apreciaza ca afirmatiile lansate in spatiul public, prin care se contureaza imaginea unui sistem judiciar care nu este independent si a unor magistrati care isi desfasoara abuziv activitatea, la comanda politica, cu incalcarea cadrului legal si a libertatilor civile, reprezinta afirmatii de o gravitate extrema la adresa justitiei din Romania.
Consiliul Superior al Magistraturii isi manifesta ingrijorarea si, totodata, dezacordul fata de exprimarea publica, cu depasirea limitelor admisibile ale libertatii de exprimare, a unor astfel de opinii.
Astfel de afirmatii pot afecta nu numai independenta, imaginea, credibilitatea si prestigiul magistratilor si sistemului judiciar roman, angrenat intr-un amplu efort de reforma si lupta impotriva coruptiei odata cu aderarea la Uniunea Europeana, apreciate pozitiv la nivel european si international, dar si imaginea, prestigiul si credibilitatea Romaniei in plan extern.
Actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afecteaza in mod direct activitatea autoritatii judecatoresti si reactiile societatii civile fata de acest proces, nu justifica in niciun fel lansarea unor afirmatii care sa depaseasca limitele admisibile ale discursului politic public.
Consiliul Superior al Magistraturii - respectand dreptul la opinie al tuturor cetatenilor si fara a aduce atingere libertatii de exprimare a oricarei persoane sau a presei - invita reprezentantii autoritatilor statului, institutiile de presa si societatea civila, la o abordare echilibrata si rezonabila a dezbaterii publice, ca semn de asumare a pozitiei democratice si a echilibrului intre puteri, in concordanta cu principiile separarii puterilor in stat, al cooperarii ferme si loiale intre institutii, al independentei justitiei si cu efectiva respectare a limitelor dreptului la libera exprimare.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Memorator Gramatica Gimnaziu
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Consiliul Superior al Magistraturii asigura opinia publica asupra asumarii unor reactii publice ferme, atat in ceea ce priveste apararea independentei sistemului judiciar, cat si referitor la luarea unor masuri ce implica responsabilizarea intregului corp al magistratilor.
Sursa: CSM
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri