In cadrul unui interviu acordat de Av. Dr. Gheorghe Florea pentru redactia revistei Avocatul, domnia sa a oferit informatii pretioase cu privire la evolutia comunicarii avocatilor in spatiul public.
Un prim aspect important evidentiat de Presedintele UNBR cu privire la acest aspect este faptul ca a devenit evidenta intensificarea fara precedent a comunicarii avocatilor in spatiul public, in paralel cu cea a celorlalti participanti la infaptuirea justiei, aici fiind incluse si Parchetele, DNA, CSM si organele de politie.
"Mediatizarea excesiva a actelor de procedura si chiar a unor aspecte confidentiale din dosare prin scurgeri de informatii sau “pe surse”, care de multe ori incalca prezumtia de nevinovatie , determina o reactie mai puternica a avocatului in apararea clientului sau. Prin urmare, exprimarea publica a avocatului in asemenea context este nu numai o libertate a avocatului, dar si o obligatie fata de client intrucat este dator sa-l apere, atunci cand ii sunt incalcate drepturile, atat in sala de judecata cat si in afara acesteia.", precizeaza Av. Dr. Gheorghe Florea.
Conform acestuia, desi este de preferat ca avocatul sa isi apere clientul exlusiv in cadrul procedurilor in fata organelor judiciare, daca este necesar, aceste proceduri ajungand in spatiul public, nu din initiativa avocatului, acesta are datoria de a interveni, in apararea clientului sau.
Cu toate acestea, Presedintele UNBR atentioneaza asupra faptului ca exista riscuri foarte mari in ceea ce priveste infaptuirea justitiei atunci cand diverse cauze judiciare sunt judecate sub presiunea publica.
"Sigur ca sunt unele aspecte de interes public, cetatenii trebuie informati cu privire la modul in care functioneaza justitia, insa abordarea publica a unor aspecte inca din faza pre-procesuala poate determina fie caderea in derizoriu , fie incalcarea ori ignorarea unor drepturi fundamentale. Mediatizarea excesiva a cazurilor poate avea efect de bumerang constand in stirbirea increderii si a respectului fata de justitie.", subliniaza Presedintele UNBR.
Evident, acest "spectacol judiciar" nu reprezinta un fenomen delimitat la nivelul tarii noastre, fiind determinat de diversificarea mijloacelor, a canalelor si a platformelor de comunicare.
"Desi aceasta evolutie este explicabila, s-a ajuns la un punct in care trebuie reanalizate si clarificate niste aspecte, pentru a nu se crea si consolida o turnura a faptelor orientata impotriva drepturilor fundamentale ale cetatenilor.", noteaza Av. Dr.Gheorghe Florea.
Conform unui acord propus de negociatorii Parlamentului si ai Consiliului privind noi reglementari UE, se va adopta o directiva prin care se vor interzice declaratiile autoritatilor care prezuma vinovatia.
Autoritatile nationale vor avea obligatia de a se abtine de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, in instanta sau in public si chiar prin "utilizarea de masuri de constrangere fizice" (catuse, boxe, etc).
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Cartea verde a contabilitatii varianta tiparita
Conform Av. Dr. Gheorghe Florea, Presedintele UNBR, scopul directivei este de consolidare a dreptului la un proces echitabil si in acelasi timp si consolidarea increderii statelor membre in sistemul justitiei penale.
Sursa si Interviu integral: UNBR.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE