Vesti bune pentru sectorul privat! ICCJ a modificat prescriptia obligatiilor fiscale pentru impozitul pe profit. Decizia este importanta, insa inca lasa loc de interpretari pentur viitorul apropiat.
Pe scurt, termenul de prescriptie nu mai poate fi prelungit de autoritatile de control!
Aceasta solutionare vine dupa o practica de mai bine de 15 ani a organelor de inspectie fiscala care extindeau in mod nelegal si artificial perioada de prescriptie a dreptului de a stabili obligatii fiscale de la cinci la sase ani, prin calcularea termenului incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care legea prevede obligativitatea depunerii Declaratiei 101 privind impozitul pe profit.
Cu toate ca, in mod constant, contribuabilii au invocat faptul ca nu depunerea declaratiei de impunere este momentul care marcheaza debutul termenului de prescriptie, ci momentul la care s-a constituit baza de impunere, respectiv sfarsitul anului fiscal pe parcursul caruia s-a obtinut profitul impozabil, organele fiscale si- au mentinut pozitia, iar instantele de judecata au pronuntat solutii neunitare, sustinand fie pozitia organelor fiscale, fie pe cea a contribuabilului.
Problema a fost solutionata in mod definitiv in cursul zilei de luni, 14 septembrie, de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, in cadrul recursului in interesul legii, a stabilit ca termenul de cinci ani de prescriptie a dreptului organului fiscal de a stabili obligatii fiscale reprezentand impozit pe profit si accesorii ale acestora curge de la data de 1 ianuarie a anului urmator anului fiscal in care s-a realizat profitul impozabil din care rezulta impozitul pe profit datorat de contribuabil.
De retinut! In privinta inspectiilor fiscale deja incepute, organul fiscal trebuie sa se abtina sa emita orice titlu de creanta fiscala pentru respectivul an ce intra sub incidenta prescriptiei.
O alta veste buna este ca decizia ICCJ va putea fi invocata in mod eficient inclusiv in cursul litigiilor aflate pe rol, unde se ridica problema cu privire la calculul termenului de prescriptie, nu doar in cazul litigiilor ce apar dupa publicarea hotararii in Monitorul Oficial. De asemenea, daca litigiul a fost deja solutionat in prima instanta (fara ca decizia sa fie publicata) in dezacord cu modul de calcul al prescriptiei stabilit de Inalta Curte, respingandu-se astfel exceptia prescriptiei, hotararea urmeaza a fi casata in recurs.
Finalmente, solutia ICCJ rezolva o problema de drept care se refera, in special, la trecut. In ceea ce priveste viitorul, noul Cod de procedura fiscala prevede ca termenul de prescriptie a dreptului de stabilire a creantelor fiscale incepe sa curga de la data de 1 iulie a anului urmator celui pentru care se datoreaza obligatia fiscala.