Consiliul Superior al Magistraturii a sanctionat 48 de judecatori si 24 de procurori, numai in ultimii cinci ani. Declaratia a fost facuta aseara de judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, in cadrul emisiunii “Sub semnul intrebarii“, moderata de Robert Turcescu.
Danilet a aratat ca numai saptamana trecuta, CSM a sanctionat un numar de 4 judecatori, subliniind ca marea majoritate a judecatorilor isi fac bine treaba.
Mai vizibili sunt insa cei incorecti si asta afecteaza imaginea justitiei. “Sunt magistrati foarte buni, care isi desfasoara activitatea in conditii precare, cu un numar crescand de dosare, avand la dispozitie insuficiente resurse umane si financiare. Este adevarat ca exista cazuri de magistrati incorecti in sistem, dar acestea sunt cazuri punctuale. Orice generalizari sunt daunatoare credibilitatii de care se bucura cei corecti, integri si poate fi afectata, astfel, increderea in justitie,” a declarat Danilet.
Intrebat despre cazul celor doua judecatoare de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Danilet a confirmat ca una dintre ele si-a depus cererea de pensionare, cerere inregistrata deja la CSM. El a adaugat ca nu exista alte cereri de demisie sau de pensionare de la ICCJ.
La emisiunea de pe B1TV au mai participat si avocatul Dan Sova, avocatul Aurelian Pavelescu, avocatul Alice Draghici si Alin Popoviciu.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Guvernul a aprobat Hotararea pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, care prevede majorarea nivelului acestuia la 4.050 lei lunar, incepand cu data de 1 ianuarie 2025. Va rog sa-mi spuneti daca cei din agricultura si alimentatie, unde acum au un salariu de 3436 lei brut si un net de 2400 vor intra sub incidenta acestei Hotarari.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Se modifica ceva la fondul de handicap, incepand cu Ianuarie 2025? Exista o documentatie referitoare la fondul de handicap ce trebuie trimisa undeva pe langa fondul de handicap pe care il platim lunar?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem o salariata care la data de 16.01.2023 indeplineste cumulativ conditiile de varsta standard si stagiul minim de cotizare pentru pensionare la data respectiva avea varsta de 62 ani. Prin cerere, solicita ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 65 ani cf. art. 56 4 CM. Pana la data prezentei au trecut aproape 2 ani. Intelegem din noua lege HG 181/2024 art. 19 alin. 2 ca nu va putea beneficia de ramanerea in activitate pana la implinirea varstei de 70 ani, dar poate beneficia de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<