Proceduri speciale: Procedura ofertei de plata si consemnatiunii*
1. Introducere
In practica pot aparea situatii in care creditorul refuza sa primeasca plata oferita de debitor. Caracterul neintemeiat al refuzului creditorului de a primi plata genereaza oferta reala de plata urmata de consemnatiune. Un exemplu poate fi constituit de cazul creditorului ipotecar care nu se grabeste sa primeasca plata.
Aceasta tema impune o dezbatere de ordin practic, cu atat mai mult cu cat Noul Cod de procedura civila aduce noutati in reglementarea procedurii ofertei de plata si a consemnatiunii. Consemnatiunea nu este obligatorie de fiecare data. Ea poate lipsi atunci cand creditorul accepta suma de bani sau bunul datorat.
2. Aplicarea in timp a dispozitiilor privitoare la procedura ofertei de plata si consemnatiunii
Procedura ofertei de plata urmata de consemnatiune constituie un mod de stingere a obligatiilor.
Noul Cod de procedura civila va avea in vedere incidenta acestor dispozitii, in functie de izvorul obligatiei in legatura cu care se ofera plata. Este necesar sa se tina cont si de Legea de punere in aplicare a Noului Cod civil – Legea nr. 71/2011, care are doua dispozitii tranzitorii relevante referitoare la cartea despre obligatii, si anume art. 102 alin. (1)1 – si referitor la aceste dispozitii, s-a precizat ca prevederile din materia procedurii ofertei de plata si consemnatiunii reglementate de Noul Cod de procedura civila se vor aplica in legatura cu obligatiile care se nasc din contracte incheiate dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila – si art. 1182, in legatura cu care s-a precizat ca in materia extracontractuala, se recomanda aplicarea imediata a legii noi.
De asemenea, trebuie avute in vedere si dispozitiile cuprinse in Legea nr. 76/2012 – Legea de punere in aplicare a Noului Cod de procedura civila, care are o norma tranzitorie foarte importanta referitoare la procese si cereri formulate dupa 1 februarie 2013 si care suporta incidenta Noului Cod de procedura civila.
-------------
* Trimiterile la dispozitiile Noului Cod de procedura civila au in vedere varianta Codului republicata in Monitorul Oficial nr. 545/3.08.2012.
1 „Contractul este supus dispozitiilor legii in vigoare la data cand a fost incheiat in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea sa.”
2 „Obligatiile extracontractuale nascute inainte de intrarea in vigoare a Codului civil sunt supuse modurilor de stingere prevazute de acesta”.
Prelegere sustinuta de dl. Bogdan DUMITRACHE, formator INM
Sursa
INM Rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<