Proceduri speciale: Procedura ofertei de plata si consemnatiunii*
1. Introducere
In practica pot aparea situatii in care creditorul refuza sa primeasca plata oferita de debitor. Caracterul neintemeiat al refuzului creditorului de a primi plata genereaza oferta reala de plata urmata de consemnatiune. Un exemplu poate fi constituit de cazul creditorului ipotecar care nu se grabeste sa primeasca plata.
Aceasta tema impune o dezbatere de ordin practic, cu atat mai mult cu cat Noul Cod de procedura civila aduce noutati in reglementarea procedurii ofertei de plata si a consemnatiunii. Consemnatiunea nu este obligatorie de fiecare data. Ea poate lipsi atunci cand creditorul accepta suma de bani sau bunul datorat.
2. Aplicarea in timp a dispozitiilor privitoare la procedura ofertei de plata si consemnatiunii
Procedura ofertei de plata urmata de consemnatiune constituie un mod de stingere a obligatiilor.
Noul Cod de procedura civila va avea in vedere incidenta acestor dispozitii, in functie de izvorul obligatiei in legatura cu care se ofera plata. Este necesar sa se tina cont si de Legea de punere in aplicare a Noului Cod civil – Legea nr. 71/2011, care are doua dispozitii tranzitorii relevante referitoare la cartea despre obligatii, si anume art. 102 alin. (1)1 – si referitor la aceste dispozitii, s-a precizat ca prevederile din materia procedurii ofertei de plata si consemnatiunii reglementate de Noul Cod de procedura civila se vor aplica in legatura cu obligatiile care se nasc din contracte incheiate dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila – si art. 1182, in legatura cu care s-a precizat ca in materia extracontractuala, se recomanda aplicarea imediata a legii noi.
De asemenea, trebuie avute in vedere si dispozitiile cuprinse in Legea nr. 76/2012 – Legea de punere in aplicare a Noului Cod de procedura civila, care are o norma tranzitorie foarte importanta referitoare la procese si cereri formulate dupa 1 februarie 2013 si care suporta incidenta Noului Cod de procedura civila.
-------------
* Trimiterile la dispozitiile Noului Cod de procedura civila au in vedere varianta Codului republicata in Monitorul Oficial nr. 545/3.08.2012.
1 „Contractul este supus dispozitiilor legii in vigoare la data cand a fost incheiat in tot ceea ce priveste incheierea, interpretarea, efectele, executarea si incetarea sa.”
2 „Obligatiile extracontractuale nascute inainte de intrarea in vigoare a Codului civil sunt supuse modurilor de stingere prevazute de acesta”.
Prelegere sustinuta de dl. Bogdan DUMITRACHE, formator INM
Sursa
INM Rezumat al transcriptului conferintelor tinute in Aula INM in 2012.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<