In continuarea cercetarilor efectuate in cauza aflata pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in legatura cu listele electorale permanente si listele electorale suplimentare utilizate la referendumul din 29 iulie 2012, Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este imputernicit sa aduca la cunostinta opiniei publice urmatoarele:
In cadrul probatoriului administrat in cauza, in perioada 03.08 -10.08.2012 procurorii au dispus ridicarea de la Autoritatea Electorala Permanenta, precum si de la societatea comerciala desemnata sa realizeze procedurile tehnice, conform art. 431 alin. 5 din Legea 3/2000, a copiilor de pe listele electorale permanente si listele suplimentare cu semnaturile alegatorilor in original, utilizate la Referendumul national din data de 29.07.2012.
Totodata, au mai fost ridicate de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, copiile listelor electorale care au fost puse la dispozitia autoritatilor publice locale, asa cum s-a stabilit prin H.G. nr. 682 si 683 din 07.07.2012 (lista electorala permanenta in format electronic).
De asemenea, de la Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date si de la Biroul Electoral Central, s-a ridicat situatia statistica la nivel national privind repartizarea pe sectii de votare, a celor 18.292.514 de alegatori inscrisi in copiile listelor electorale permanente (centralizator numar de persoane inscrise pe listele electorale permanente, fiecare sectie de votare) - pe suport optic (electronic) si pe suport hartie, cu mentiunea ,,conform cu originalul”.
De la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie a fost solicitata situatia numerica defalcata pe ani, incepand cu anul infiintarii institutiei (2002) si pana la data de 8.08.2012 a persoanelor carora li s-a acordat cetatenia romana potrivit dispozitiilor art. 8 din Legea nr.21/1991, a persoanelor care au redobandit cetatenia romana potrivit art.10, art.11 din Legea nr. 21/1991 si a persoanelor care au renuntat la cetatenia romana conform art.27 din Legea nr. 21/1991. Copiile documentelor ridicate pe suport de hartie de la Autoritatea Nationala pentru Cetatenie sunt:
- cererile de renuntare la cetatenia romana publicate in Monitorul Oficial;
- cererile de renuntare la cetatenia romana aprobate prin Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Cetatenie in perioada 2010-2012;
- lista adeverintelor de pierdere a cetateniei romane eliberate de Autoritatea Nationala pentru Cetatenie;
- lista persoanelor care au redobandit ulterior, la cerere, cetatenia romana.
In cadrul cercetarilor efectuate in cauza, au fost, de asemenea, ridicate de la Directia Generala de Pasapoarte si Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, in format electronic si pe suport optic, datele de identificare ale cetatenilor romani care si-au stabilit domiciliul in strainatate.
Copiile proceselor verbale, pe suport de hartie, de la toate sectiile de votare infiintate in vederea referendumului national din data de 29.07.2012, au fost ridicate de la Curtea Constitutionala.
In cursul zilei de astazi, 13.08.2012, s-a procedat la audierea unui martor, iar cercetarile continua in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii judiciare.
Reamintim ca, pana in prezent, in cauza, au fost audiati invinuitii: Manoloiu Constantin, chestor de politie si director al Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date, si Cabulea Ioan-Nicolae secretar de stat, sef al Departamentului ordine si siguranta publica din cadrul Ministerul Administratiei si Internelor, fata de care s-a inceput urmarirea sub aspectul savarsirii infractiunii prev. de art. 248 rap. la art. 2481 din Codul penal.
La data de 10.08.2012 , in conformitate cu dispozitiile art. 109 al. 2 din Constitutia Romaniei, art. 12 si 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, si ale Deciziei nr. 270 din 10 martie 2008 a Curtii Constitutionale, Procurorul General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a solicitat Parlamentului Romaniei – Camerei Deputatilor, declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de numitul DOBRE VICTOR – PAUL, fost ministru delegat pentru Administratie in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, deputat in Parlamentul Romaniei sub aspectul savarsirii infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, prev. de art 248 rap. la art. 2481 din Codul Penal.