Ministerul Sanatatii propune ca Sistemul national de transfuzie sanguina sa aiba in structura sa un institut national, sapte centre regionale si 34 de centre judetene, iar Sistemul national de medicina legala sa cuprinda Institutul National de Medicina Legala ''Mina Minovici'' si cinci institute regionale de medicina legala.
Potrivit unui proiect de ordonanta publicat pe site-ul MS institutia ar urma sa aiba in subordine Sistemul national de medicina legala care va cuprinde Institutul National de Medicina Legala ''Mina Minovici'' - coordonatorul metodologic al sistemului care va indeplini si atributiile institutului regional de sanatate publica pentru regiunea Bucuresti - Ilfov, precum si cinci institute regionale de medicina legala, in coordonarea de specialitate a Institutului ''Mina Minovici''.
Centrele regionale ar urma sa functioneze in resedintele de judet in care se afla si universitatile de medicina si farmacie, se arata in proiectul de Ordonanta de Urgenta.
"Institutele regionale de medicina legala au personalitate juridica si sunt ordonator tertiari de credite. Ele incheie contracte cu sectiile de medicina legala din spitalele judetene si cu cabinetele de medicina legala din spitalele care functioneaza in alte localitati decat resedintele de judet si aloca subventia de la bugetul de stat", se mai arata in proiect.
Potrivit documentului, Ministerul Sanatatii are in subordine, de asemenea, Sistemul national de transfuzie sanguina care are in structura sa Institutul National de Transfuzie Sanguina, sapte centre regionale de transfuzie sanguina si 34 de centre judetene de transfuzie sanguina conduse de catre un medic sef.
Centrele judetene de transfuzie sanguina sunt institutii fara personalitate juridica, nu sunt ordonatori de credite.
Pentru regiunea Bucuresti - Ilfov, Institutul National de Transfuzie Sanguina indeplineste si atributiile centrului regional de transfuzie sanguina.
In baza analizelor privind functionalitatea sistemului national de transfuzie sanguina se va decide daca Laboratorul de hematologie (11 posturi) din cadrul institutului, va fi transferat la Institutul Clinic Fundeni, mai prevede proiectul de ordonanta.
Proiectul de ordonanta a fost lansat in dezbatere publica pe 15 martie iar termenul limita pana la care se pot face propuneri este 25 martie.
Sursa Agerpres.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: In cazul programului de 4 schimburi, cand un angajat nu a realizat norma lunii, cum este corect sa fie platit: la norma lunii sau la numarul de ore lucrate efectiv in luna respectiva? Iar cand depaseste norma lunii? Poate fi corecta folosirea unui depozit de timp pentru echilibrarea orelor de la o luna la alta?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Compania noastra a negociat cu un tert reduceri de abonamente la sala de sport/ piscina pentru angajatii sai si a incheiat cu tertul un protocol de colaborare. Valoarea discountului este in functie de nr de angajati care acceseaza serviciile sportive. Angajatii care doresc isi platesc singuri abonamentul, insa beneficiaza de reducerea negociata de angajator. Va rog sa-mi comunicati daca reducerea reprezinta un beneficu extrasalarial si care este tratamentul fiscal al acesteia.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca mama a nascut copilul in Germania si a beneficiat acolo de indemnizatie pentru cresterea copilului, iar dupa un an familia s-a mutat in Romania, mama poate beneficia de indemnizatia pentru cresterea copilului in Romania pana cand copilul implineste doi ani? Care este procedura de solicitare? Trebuie aduse adeverinte din Germania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<