Proiecte de legi (initiative guvernamentale) inregistrate pentru dezbatere la Parlament care in prezent se afla in procedura legislativa parlamentara
Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul a prezentat Guvernului aceasta NOTA care face o trecere in revista a proiectelor de lege - inclusiv a celor de aprobare a unor ordonante – aflate in Parlament, in diferite stadii de procedura legislativa parlamentara.
Nota mentioneaza ca un numar de 263 de proiecte de lege initiate de Guvern sunt in procedura parlamentara, dupa cum a rezultat dintr-o analiza a stadiului in care se afla initiativele legislative pana la data de 18.12.2012.
In Nota se precizeaza ca exista o serie de proiecte de lege initiate de Guvernul precedent (altele decat cele pentru aprobarea unor ordonante) care, potrivit stadiului procedural parlamentar in care se afla, nu au fost inca inscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent.
NOTA propune ca ministerele sau institutiile cu atributii in domeniile de reglementare ale proiectelor de legi, ce sunt depuse la Parlament si se afla in diferite etape ale procedurii legislative parlamentare, sa identifice proiectelor de legi din sfera proprie de activitate si sa le analizeze in vederea formularii unui punct de vedere in legatura, fie cu sustinerea guvernamentala a proiectelor de legi in forma existenta la Parlament; fie cu sustinerea guvernamentala a proiectelor de legi cu unele modificari, ce vor fi sustinute ca amendamente cu ocazia dezbaterilor din comisii; fie cu sustinerea guvernamentala a proiectelor de legi in sensul respingerii acestora.
In cazul proiectelor de lege depuse la Parlament, dar care nu au fost inscrise pe ordinea de zi a parlamentului precedent ( adica nu indeplinesc dispozitiile impuse de art. 63 alin.(5) din Constitutia Romaniei ), ministerele urmeaza sa analizeze oportunitatea continuarii procedurilor parlamentare, urmand ca ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul sa initieze demersuri catre cele doua Camere ale Parlamentului, in vederea mentinerii acestora in procedura parlamentara.
Pentru aducerea la indeplinire a celor propuse, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul va comunica tuturor ministerelor lista cu proiectele de lege, cu solicitarea catre acestea ca, pana la data de 14.01.2013, sa identifice proiectele de lege din sfera proprie de activitate, conform noii structuri a Guvernului, si sa comunice la departament pozitia fata de acestea, in sensul celor prezentate mai sus.
Elaborarea Programului legislativ al Guvernului pentru 2013-2016 si a Listei prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune parlamentara a anului 2013
Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul a prezentat Guvernului aceasta NOTA. Potrivit documentului, toate ministerele vor transmite, pana la 14 ianuarie 2013:
• Propunerile de proiecte de lege din domeniul de activitate, pe baza carora va fi intocmit proiectul Programului legislativ al Guvernului pentru perioada 2013-2016.
• Propunerile de proiecte de lege din domeniul propriu de activitate care urmeaza sa fie incluse in Lista prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune parlamentara a anului 2013.
Pe baza propunerilor ministerelor, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul va intocmi si va prezenta Guvernului, spre aprobare, proiectele Programului legislativ al Guvernului pentru 2013-2016 si a Listei prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune parlamentara a anului 2013. Dupa aprobarea in sedinta de Guvern, cele doua documente vor fi prezentate public si vor fi transmise Parlamentului pentru a fi avute in vedere in cadrul dezbaterilor parlamentare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<