Proiecte de legi (initiative guvernamentale) inregistrate pentru dezbatere la Parlament care in prezent se afla in procedura legislativa parlamentara
Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul a prezentat Guvernului aceasta NOTA care face o trecere in revista a proiectelor de lege - inclusiv a celor de aprobare a unor ordonante – aflate in Parlament, in diferite stadii de procedura legislativa parlamentara.
Nota mentioneaza ca un numar de 263 de proiecte de lege initiate de Guvern sunt in procedura parlamentara, dupa cum a rezultat dintr-o analiza a stadiului in care se afla initiativele legislative pana la data de 18.12.2012.
In Nota se precizeaza ca exista o serie de proiecte de lege initiate de Guvernul precedent (altele decat cele pentru aprobarea unor ordonante) care, potrivit stadiului procedural parlamentar in care se afla, nu au fost inca inscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent.
NOTA propune ca ministerele sau institutiile cu atributii in domeniile de reglementare ale proiectelor de legi, ce sunt depuse la Parlament si se afla in diferite etape ale procedurii legislative parlamentare, sa identifice proiectelor de legi din sfera proprie de activitate si sa le analizeze in vederea formularii unui punct de vedere in legatura, fie cu sustinerea guvernamentala a proiectelor de legi in forma existenta la Parlament; fie cu sustinerea guvernamentala a proiectelor de legi cu unele modificari, ce vor fi sustinute ca amendamente cu ocazia dezbaterilor din comisii; fie cu sustinerea guvernamentala a proiectelor de legi in sensul respingerii acestora.
In cazul proiectelor de lege depuse la Parlament, dar care nu au fost inscrise pe ordinea de zi a parlamentului precedent ( adica nu indeplinesc dispozitiile impuse de art. 63 alin.(5) din Constitutia Romaniei ), ministerele urmeaza sa analizeze oportunitatea continuarii procedurilor parlamentare, urmand ca ministrul delegat pentru relatia cu Parlamentul sa initieze demersuri catre cele doua Camere ale Parlamentului, in vederea mentinerii acestora in procedura parlamentara.
Pentru aducerea la indeplinire a celor propuse, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul va comunica tuturor ministerelor lista cu proiectele de lege, cu solicitarea catre acestea ca, pana la data de 14.01.2013, sa identifice proiectele de lege din sfera proprie de activitate, conform noii structuri a Guvernului, si sa comunice la departament pozitia fata de acestea, in sensul celor prezentate mai sus.
Elaborarea Programului legislativ al Guvernului pentru 2013-2016 si a Listei prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune parlamentara a anului 2013
Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul a prezentat Guvernului aceasta NOTA. Potrivit documentului, toate ministerele vor transmite, pana la 14 ianuarie 2013:
• Propunerile de proiecte de lege din domeniul de activitate, pe baza carora va fi intocmit proiectul Programului legislativ al Guvernului pentru perioada 2013-2016.
• Propunerile de proiecte de lege din domeniul propriu de activitate care urmeaza sa fie incluse in Lista prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune parlamentara a anului 2013.
Pe baza propunerilor ministerelor, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul va intocmi si va prezenta Guvernului, spre aprobare, proiectele Programului legislativ al Guvernului pentru 2013-2016 si a Listei prioritatilor legislative ale Guvernului pentru prima sesiune parlamentara a anului 2013. Dupa aprobarea in sedinta de Guvern, cele doua documente vor fi prezentate public si vor fi transmise Parlamentului pentru a fi avute in vedere in cadrul dezbaterilor parlamentare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<