Definitia conflictului de interese in Legea 161/2003 este suficient de clara si neconditionata de adoptarea altor reglementari subsecvente, se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Integritate.
"Regimul juridic al conflictului de interese administrativ, pentru toate categoriile de persoane care ocupa functii/ demnitati publice este cel reglementat de dispozitiile Legii nr. 161/2003, coroborat din punct de vedere procedural cu dispozitiile Legii nr. 176/2010. Din aceste considerente, opinam ca definitia conflictului de interese cuprinsa in art. 70 din Legea nr. 161/2003 este suficient de clara, precisa si neconditionata de adoptarea altor reglementari, subsecvente, pentru diferite categorii de demnitati si functii publice", citeaza Agerpres comunicarul transmis de ANI.
Totodata, se mentioneaza ca propunerea legislativa privind interpretarea articolului 38 alin. 11 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si senatorilor, adoptata miercuri de Parlament, este in totala contradictie cu dispozitiile articolelor 70 si 71 din Legea nr. 161/2003 si ale articolului 301 din Codul penal, prevederi care reglementeaza conflictul de interese in materie administrativa si penala.
"Prin propunerea legislativa adoptata astazi se creeaza premisa conform careia interdictia de angajare a rudelor in cadrul propriilor birouri parlamentare opereaza doar de la data introducerii acestui articol, respectiv anul 2013 (Legea nr. 219), cu toate ca anterior acestui moment exista o dispozitie expresa care sa interzica parlamentarilor sa-si angajeze rudele sau afinii la birourile parlamentare si anume art. 70 din Legea nr. 161/2003. Prin urmare, nici anterior adoptarii Legii nr. 219/2013 parlamentarii nu puteau dispune fara nicio constrangere legala asupra angajarii rudelor sau afinilor la propriile birouri parlamentare intrucat aveau obligatia de a respecta regimul juridic al conflictelor de interese, in speta dispozitiile art. 70 si 71 din Legea nr. 161/2003 si ale art. 301 din Codul penal", informeaza Agerpres.
De asemenea, ANI transmite ca pe rolul instantelor se afla in prezent, in diferite faze procesuale, 29 de cauze in care agentia a constatat incalcarea de catre parlamentari a prevederilor legale referitoare la conflictul de interese ca urmare a angajarii rudelor la cabinetele parlamentare.
Portal Codul Muncii
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
“In ceea ce priveste conflictele de interese de natura administrativa, ANI a castigat definitiv si irevocabil in 22 de cazuri si doar intr-un singur caz instanta a anulat raportul de evaluare emis de Agentie, restul dosarelor fiind pe rol. Referitor la conflictele de interese de natura penala, in 18 cazuri instanta a emis sentinte de condamnare la inchisoare cu suspendarea pedepsei, in 3 cazuri amenda administrativa, iar in cinci cazuri dosarele se afla pe rolul organelor de cercetare penala”, se arata in acelasi comunicat.
Aceeasi sursa aminteste ca Parlamentul a adoptat miercuri o propunere legislativa prin care senatorii si deputatii care si-au angajat rudele la birourile parlamentare pana in anul 2013 sa nu poata fi urmariti de Agentia Nationala de Integritate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri