Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Rectificarea intabularii sau inscrierii provizorii


(1) Orice persoana interesata poate cere rectificarea unei intabulari sau inscrieri provizorii, daca:

1. inscrierea sau incheierea nu este valabila ori actul in temeiul caruia a fost efectuata inscrierea a fost desfiintat, in conditiile legii, pentru cauze ori motive anterioare sau concomitente incheierii ori, dupa caz, emiterii lui;

2. dreptul inscris a fost gresit calificat;

3. nu mai sunt intrunite conditiile de existenta a dreptului inscris sau au incetat efectele actului juridic in temeiul caruia s-a facut inscrierea;

4. inscrierea in cartea funciara nu mai este, din orice alte motive, in concordanta cu situatia juridica reala a imobilului.

(2) Rectificarea inscrierilor in cartea funciara se poate face fie pe cale amiabila, prin declaratia autentica notariala a titularului dreptului ce urmeaza a fi radiat sau modificat, fie, in caz de litigiu, prin hotarare judecatoreasca definitiva.

(3) Cand dreptul inscris in cartea funciara urmeaza a fi rectificat, titularul lui este obligat sa predea celui indreptatit, odata cu consimtamantul dat in forma autentica notariala pentru efectuarea rectificarii, si inscrisurile necesare, iar in caz contrar, persoana interesata va putea solicita instantei sa dispuna inscrierea in cartea funciara. In acest din urma caz, hotararea instantei de judecata va suplini consimtamantul la inscriere al partii care are obligatia de a preda inscrisurile necesare rectificarii.

(4) Actiunea in rectificare poate fi introdusa concomitent sau separat, dupa ce a fost admisa actiunea de fond, cand este cazul. Ea poate fi formulata atat impotriva dobanditorului nemijlocit, cat si impotriva tertilor dobanditori, cu titlu oneros sau cu titlu gratuit, in conditiile prevazute la art. 909, cu exceptia actiunii intemeiate pe dispozitiile alin. (1) pct. 3 si 4, care nu poate fi pornita impotriva tertilor care si-au inscris vreun drept real, dobandit cu buna-credinta si printr-un act juridic cu titlu oneros sau, dupa caz, in temeiul unui contract de ipoteca, intemeindu-se pe cuprinsul cartii funciare.

Jurisprudenta

"In cauza, reclamantul (fostul proprietar al unui imobil trecut in proprietatea statului, conform Decretului nr.223/1974) a cerut rectificarea intabularii, ca urmare a nevalabilitatii titlului in temeiul carui a fost intabulat dreptul de proprietate a statului (decizia din 1984 a Biroului permanent al fostului Consiliu Popular al Judetului Timis). Initial, reclamntul a solicitat, totodata, si anularea actului administrativ mentionat, dar, ulterior, a reuntat la acest capat de cerere.

Drept urmare, retinandu-se ca actul administrativ, prin care s-a dispus, in anul 1984, trecere imobilului in proprietatea statului - in temeiul Decretului nr.223/1974, atunci in vigoare - nu a fost niciodata anulat pe cale judecatoreasca ori revocat pe cale administrativa, se respinge actiunea in rectificarea intabularii dreptului de proprietate a statului (bazata pe dispozitiile art.34 din Decretul-Lege nr.115/1938)."

(Constantin Crisu, Stefan Crisu, "Practica si literatura juridica 1994-1997; Curtea de Apel, decizia civila nr.1258 din 9 noiembrie 1995)

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Rectificarea intabularii sau inscrierii provizorii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI