Reglementari noi sunt prevazute in Regulamentul UE 1169/2011. Prin intermediul acestuia se doreste o informare mai buna a consumatorilor, pentru protejarea sanatatii acestora.
In viitorul cel mai apropiat pe rafturile magazinelor vor fi doar produse alimentare pe ale caror etichete se vor semnaliza ingredientele alergene din compozitie si nu numai.
Ingredientele alergene din produsele alimentare vor fi trecute pe etichete in cazul produselor din magazine si in meniuri, la restaurante, din 13 decembrie. Din 2016, consumatorii trebuie informati si asupra valorii nutritive a alimentelor, arata Mediafax.
Asa cum a declarat Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Dunca, cei care nu respecta noile prevederi pot primi amenzi de 1000-10.000 de lei pentru etichetare incorecta si intre 5000 si 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte in cazul in care se constata ca informatiile necesare au fost ascunse in mod intentionat.
In cadrul Regulamentului nr. 1169/2011 se prevede faptul ca este obligatorie etichetarea ingredientelor cu efecte alergene in cazul produselor oferite consumatorilor sub forma ambalata, vandute in vrac sau servite in restaurante.
Mai mult, pe eticheta va fi obligatoriu sa fie trecuta tara de origine sau locul de provenienta pentru carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare, miere, fructe, legume si peste.
In acelasi timp, se prevede si faptul ca orice produs cu adaos de cofeina altele decat bauturile pe baza de ceai sau cafea, trebuie sa detina pe eticheta mesajul "Adaos de cofeina. Nu se recomanda copiilor si femeilor insarcinate".
Aceste produse trebuie respectate in Romania din data de 13 decembrie!
sursa: Mediafax
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<