Reglementari noi sunt prevazute in Regulamentul UE 1169/2011. Prin intermediul acestuia se doreste o informare mai buna a consumatorilor, pentru protejarea sanatatii acestora.
In viitorul cel mai apropiat pe rafturile magazinelor vor fi doar produse alimentare pe ale caror etichete se vor semnaliza ingredientele alergene din compozitie si nu numai.
Ingredientele alergene din produsele alimentare vor fi trecute pe etichete in cazul produselor din magazine si in meniuri, la restaurante, din 13 decembrie. Din 2016, consumatorii trebuie informati si asupra valorii nutritive a alimentelor, arata Mediafax.
Asa cum a declarat Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Marius Dunca, cei care nu respecta noile prevederi pot primi amenzi de 1000-10.000 de lei pentru etichetare incorecta si intre 5000 si 50.000 de lei pentru practici comerciale incorecte in cazul in care se constata ca informatiile necesare au fost ascunse in mod intentionat.
In cadrul Regulamentului nr. 1169/2011 se prevede faptul ca este obligatorie etichetarea ingredientelor cu efecte alergene in cazul produselor oferite consumatorilor sub forma ambalata, vandute in vrac sau servite in restaurante.
Mai mult, pe eticheta va fi obligatoriu sa fie trecuta tara de origine sau locul de provenienta pentru carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare, miere, fructe, legume si peste.
In acelasi timp, se prevede si faptul ca orice produs cu adaos de cofeina altele decat bauturile pe baza de ceai sau cafea, trebuie sa detina pe eticheta mesajul "Adaos de cofeina. Nu se recomanda copiilor si femeilor insarcinate".
Aceste produse trebuie respectate in Romania din data de 13 decembrie!
sursa: Mediafax
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<