La incetarea concediului pentru cresterea copilului, salariatul/salariata are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca ori la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente, si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei, conform art. 10 alin. (8) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse si de tratament intre femei si barbati.
Prin urmare, salariata are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau i se poate oferi un loc de munca echivalent avand conditii de munca echivalente.
La incetarea suspendarii,
contractul individual de munca se reactiveaza astfel incat salariata isi va relua activitatea in aceleasi conditii inclusiv cu privire la responsabilitatile avute. In ceea ce priveste persoana angajata pe locul titularului de post, contractul acesteia inceteaza de drept la revenirea titularului de post.
... gasiti mai multe explicatii si temeiuri legale in lucrarea "Enciclopedia Juridica - Ghid practic de Legislatie si Spete rezolvate!" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<
Conform art. 83 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
Art. 84 alin. (2) din acelasi cod stabileste ca, in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
Astfel,
contractul individual de munca pe durata determinata pentru inlocuirea titularului de post expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular. De aceea, la revenirea titularului de post contractul persoanei angajate pe postul acestuia inceteaza de drept in baza art. 56 alin. (1) lit. i) coroborat cu art. 84 alin. (2) din Codul muncii.
Salariata care revine din concediu crestere copil este protejata impotriva concedierii pana la implinirea copilului a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap.
Explicatiile detaliate sunt oferite de specialistii site-ului Portal Codul Muncii
Portal Codul Muncii contine toate noutatile din Legislatia Muncii
+ consultanta si raspunsuri detaliate de la experti
Testeaza si tu GRATUIT cel mai cunoscut site de legislatia muncii din Romania!
...CLICK AICI pentru a vedea tot ce ofera site-ul
Portal Codul Muncii - consultanta personalizata la superlativ
25 de experti la dispozitia ta. 24 de ore din 24, 7 zile pe saptamana, 365 de zile pe an!