Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

RIL admis: Este INFRACTIUNE sa circuli cu placutele de numar provizoriu expirat

Circulatia pe drumurile publice a unui autovehicul, avand placute cu numarul provizoriu expirat  a fost incadrata prin Decizia  Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 18 din 10 decembrie 2012 privind recursul in interesul legii, privind interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 85 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare

    Completul competent sa judece recursul in interesul legii ce formeaza obiectul Dosarului nr. 13/2012 este constituit conform dispozitiilor art. 414^4 alin. 3 din Codul de procedura penala, modificat si completat prin Legea nr. 202/2010 privind unele masuri pentru accelerarea solutionarii proceselor, raportat la dispozitiile art. 27^2 din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Sedinta completului este prezidata de doamna Livia Doina Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

    Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este reprezentat de doamna Gabriela Scutea, procuror adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

    La sedinta de judecata participa magistratul-asistent din cadrul Sectiilor Unite, doamna Alina Gabriela Paun, desemnat in conformitate cu dispozitiile art. 27^3 din Regulamentul privind organizarea si functionarea administrativa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare.

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii a luat in examinare recursul in interesul legii, formulat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie prin Sesizarea nr. 7.738/2.276/III-5/2012, cu privire la incadrarea juridicaa faptei de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul in ipoteza in care autorizatia provizorie de circulatie si-a incetat valabilitatea si avand aplicate placute cu numarul provizoriu expirat.

    Reprezentantul procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a sustinut recursul in interesul legii, invederand ca examenul jurisprudentei penale actuale a evidentiat doua orientari cu privire la acest aspect si, prin urmare, caracterul neunitar al practicii judiciare:

    Potrivit primei orientari jurisprudentiale, unele instante au considerat ca fapta inculpatului de a conduce pe drumurile publice un autoturism neinmatriculat, avand aplicate placute cu numere provizorii de circulatie a caror valabilitate era expirata, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 85 alin. (1) si art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in concurs ideal.

    In aceeasi ipoteza - conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, avand aplicate placute cu numere provizorii de circulatie expirate - alte instante au retinut numai infractiunea prevazuta de art. 85 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu motivarea ca infractiunea prevazuta de art. 85 alin. (2) vizeaza o alta situatie premisa decat expirarea termenului de valabilitate a numerelor provizorii, si anume aplicarea unui numar imaginar sau a altui numar decat cel atribuit unui autovehicul inmatriculat.

    A fost aratata opinia procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, in sensul primei orientari jurisprudentiale; astfel, numarul provizoriu de circulatie semnifica luarea in evidenta a autovehiculului de catre autoritatea competenta, reprezentand deci expresia starii de inmatriculare, si, prin urmare, folosirea lui dupa expirarea valabilitatii este contrara realitatii si apta sa induca in eroare, transformandu-l intr-un numar fals de inmatriculare, in sensul art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

    Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna judecator Livia Doina Stanciu, a declarat dezbaterile inchise, iar completul de judecata a ramas in pronuntare asupra recursului in interesul legii.

                                   INALTA CURTE,

deliberand asupra recursului in interesul legii, constata urmatoarele:

 1. Problema de drept ce a generat practica neunitara
    Prin recursul in interesul legii formulat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a aratat ca in practica judiciara nationala nu exista un punct de vedere unitar vizand incadrarea juridica a faptei de punere in circulatie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul in ipoteza in care autorizatia de circulatie provizorie si-a incetat valabilitatea si avand aplicate placute cu numarul provizoriu de circulatie expirat.

    2. Examenul jurisprudential
    Prin recursul in interesul legii se arata ca, in urma verificarii jurisprudentei la nivel national, a fost relevata o practica neunitara, in sensul ca au fost evidentiate doua orientari in problema vizand incadrarea juridica a faptei de punere in circulatie sau conducere pe drumurile publice a unui autovehicul in ipoteza in care autorizatia de circulatie provizorie si-a incetat valabilitatea si avand aplicate placute cu numarul provizoriu de circulatie expirat.

    3. Solutiile pronuntate de instantele judecatoresti
    3.1. Intr-o prima orientare a practicii, unele instante au apreciat ca fapta inculpatului de a conduce pe drumurile publice un autoturism neinmatriculat, avand aplicate placute cu numere provizorii de circulatie a caror valabilitate era expirata, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 85 alin. (1) si art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, aflate in concurs ideal.

    S-a sustinut ca un numar provizoriu de circulatie expirat este de natura sa induca in eroare organele de politie aflate in exercitiul supravegherii traficului rutier, care nu vor opri spre verificare un autoturism neinmatriculat ce are montate placute cu numarul de inmatriculare expirat, spre deosebire de situatia acelor autoturisme neinmatriculate in circulatie care nu au montate in continuare numere de inmatriculare provizorii expirate.

    In acest sens s-a mai argumentat ca numarul de inmatriculare (permanent ori provizoriu) este un element de identificare a participantilor la trafic, necesar pentru depistarea autorilor unor infractiuni sau abateri rutiere, astfel incat lipsa lui sau lipsa corespondentei lui cu realitatea impiedica aplicarea corecta si prompta a legii; desi exista o singura actiune - conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul - in raport cu imprejurarile concrete in care s-a savarsit (autovehicul neinmatriculat si cu numere provizorii expirate), sunt intrunite elementele constitutive a doua infractiuni, in concurs ideal.

3.2. Intr-o a doua orientare a practicii, in aceeasi ipoteza - conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul neinmatriculat, avand aplicate placute cu numere provizorii de circulatie expirate - alte instante au retinut numai infractiunea prevazuta de art. 85 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, cu motivarea ca infractiunea prevazuta de art. 85 alin. (2) vizeaza o alta situatie premisa decat expirarea termenului de valabilitate a numerelor provizorii, si anume aplicarea unui numar imaginar sau a altui numar decat cel atribuit unui autovehicul inmatriculat.

    S-a sustinut ca ipoteza in care autorizatia de circulatie provizorie si-a incetat valabilitatea nu reprezinta o falsificare a numarului de inmatriculare, intrucat acest fapt presupune o operatiune fizica, mecanica, de modificare sau de confectionare a unor elemente care sa creeze aparenta unor numere de inmatriculare valabile.

    4. Opinia procurorului general
    Solutia propusa de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este in sensul orientarii jurisprudentiale potrivit careia punerea in circulatie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul in ipoteza in care autorizatia de circulatie si-a incetat valabilitatea si avand aplicate placute cu numarul provizoriu expirat intruneste elementele constitutive ale infractiunilor prevazute de art. 85 alin. (1) si art. 85 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in concurs ideal.

    In sustinerea punctului de vedere exprimat s-a apreciat, din interpretarea dispozitiilor legale referitoare la inmatricularea si inregistrarea vehiculelor, ca un autovehicul se considera neinmatriculat atunci cand nu a fost luat in evidenta de catre organul competent si nu s-a eliberat certificat de inmatriculare, ca nu sunt socotite neinmatriculate autovehiculele pentru care s-au eliberat autorizatii de circulatie provizorii, in conditiile art. 13 alin. (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 23 alin. (4) din Regulamentul de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1.391/2006, cu modificarile ulterioare.

    S-a apreciat ca numarul de inmatriculare este expresia starii de inmatriculare a autovehiculului la care se refera si, atunci cand numarul aplicat pe un autovehicul nu are corespondent intr-o inscriere reala in evidentele autoritatii competente sa opereze inmatricularea, este considerat fals.

    S-a mai apreciat ca esential sub aspectul existentei infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu numar fals de inmatriculare este faptul ca numarul aplicat pe autovehicul nu are corespondent intr-o inscriere actuala in evidentele autoritatii competente sa efectueze inmatricularea, fiind deci contrar realitatii si apt sa induca in eroare.

    S-a retinut, de asemenea, ca, potrivit dispozitiilor referitoare la inmatricularea si radierea autovehiculelor din evidenta circulatiei, numarul de inmatriculare poate fi folosit in mod legal numai cata vreme starea de inmatriculare subzista.


>>> CLICK Aici pentru cuprinsul integral al reglementarii


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 25 Ianuarie 2013
Votati articolul "RIL admis: Este INFRACTIUNE sa circuli cu placutele de numar provizoriu expirat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!

Modificarile din

Contractele Civile si Actele Comerciale

se aplica deja!

Descarcati GRATUIT Raportul Special

"7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016