Ministerul Justitiei (MJ) transmite ca romania va trimite, pana la urma, procurori si specialisti la Parchetul European (EPPO), institutia condusa de Laura Kovesi.
"Procedura de stabilire a numarului de procurori romani delegati la Parchetul European (EPPO) a fost initiata inca de la sfarsitul anului 2019, Ministerul Justitiei fiind primul care a initiat dialogul cu procurorul sef european (PSE) in legatura cu acest subiect (scrisoarea ministrului Justitiei din data de 8 noiembrie 2019). Procedura de stabilire a numarului de procurori presupune un dialog intre fiecare autoritate nationala competenta din fiecare stat membru UE si PSE. Procedura este inca in curs de desfasurare atat intre Ministerul Justitiei din Romania si PSE, cat si intre alte ministere de Justitie din alte state membre si PSE. Informatiile si afirmatiile vehiculate public conform carora Romania ar bloca procesul de stabilire a numarului de procurori europeni nu au suport in situatia reala din teren", se arata intr-un comunicat al MJ.
Conform sursei citate, Romania, prin Ministerul Justitiei, a propus
un numar de 10 procurori si 20 de specialisti de suport (politisti, personal auxiliar etc.) dupa ce a efectuat temeinice si detaliate consultari atat cu Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, cat si cu Directia Nationala Anticoruptie.
"Ministerul Justitiei a organizat si condus consultari (in sistem videoconferinta) ale acestor institutii cu PSE plecand de la o evaluare a numarului de cauze in perspectiva, a stadiului procesual al celor mai multe din aceste cauze si complexitatii lor. Numarul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv in acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnata unitate de suport a Parchetului European, in perfecta rezonanta cu pozitiile cvasitotalitatii ministrilor de Justitie din statele membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, in sensul de a sprijini operationalizarea treptata a Parchetului European si extinderea capacitatii acestuia pe masura progreselor inregistrate", precizeaza sursa citata.
Orientativ, ca numar de procurori delegati, in raport cu cifrele neoficiale si nedefinitive vehiculate pana la aceasta ora (procesul de consultari fiind in curs, nedefinitivat), Romania se plaseaza pe locul 5, cu un numar de 10 procurori, majoritatea statelor propunand doi procurori, cu exceptia a sase - opt state, intre care si Romania, care propun un numar de 5, 10, 11, 14 si respectiv 20 de procurori (doua state), informeaza MJ.
"Ministerul Justitiei subliniaza din nou ca procesul de consultari este in curs cu majoritatea autoritatilor competente din statele membre si isi exprima speranta ca pozitiile publice adoptate de diversi actori politici in legatura cu acest subiect vor fi fundamentate pe o analiza atenta a situatiei reale din teren, in raport cu particularitatile fiecarei tari si statistici riguroase", se mai arata in comunicat.