Imposibilitatea fortuita de executare este reglementata in Noul Cod civil in art. 1634 si reprezinta un alt mod de stingere a obligatiilor ca urmare a fortei majore sau a unui caz fortuit care face imposibila executarea obligatiei si care intervine inaintea punerii in intarziere.
Fortei majore si cazului fortuit, le sunt asimilate si evenimentele care au loc independent de vointa sau interventia debitorului.
Conditia este ca acest eveniment sa fi aparut inainte de punerea in intarziere a debitorului, iar prin exceptie obligatia se stinge si daca debitorul este pus in intarziere, dar creditorul ar fi fost oricum in imposibilitatea sa beneficieze de executarea obligatiei.
Daca debitorul a luat asupra sa riscul intervenirii unui asemenea eveniment atunci nu se mai pune problema stingerii obligatiei.
Imposibilitatea temporara de executare atrage suspendarea obligatiei pentru un interval de timp rezonabil, in functie de criteriile imprejurarii produse.
Debitorul este obligat sa notifice creditorul despre un asemenea eveniment, iar neajungerea la termen a acestei notificari antreneaza raspunderea debitorului.
Sarcina probei revine debitorului.
Atentie! Imposibilitatea fortuita de executare nu poate fi invocata in cazul banilor sau a altor bunuri de gen, acestea putand fi inlocuite oricand!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<