Imposibilitatea fortuita de executare este reglementata in Noul Cod civil in art. 1634 si reprezinta un alt mod de stingere a obligatiilor ca urmare a fortei majore sau a unui caz fortuit care face imposibila executarea obligatiei si care intervine inaintea punerii in intarziere.
Fortei majore si cazului fortuit, le sunt asimilate si evenimentele care au loc independent de vointa sau interventia debitorului.
Conditia este ca acest eveniment sa fi aparut inainte de punerea in intarziere a debitorului, iar prin exceptie obligatia se stinge si daca debitorul este pus in intarziere, dar creditorul ar fi fost oricum in imposibilitatea sa beneficieze de executarea obligatiei.
Daca debitorul a luat asupra sa riscul intervenirii unui asemenea eveniment atunci nu se mai pune problema stingerii obligatiei.
Imposibilitatea temporara de executare atrage suspendarea obligatiei pentru un interval de timp rezonabil, in functie de criteriile imprejurarii produse.
Debitorul este obligat sa notifice creditorul despre un asemenea eveniment, iar neajungerea la termen a acestei notificari antreneaza raspunderea debitorului.
Sarcina probei revine debitorului.
Atentie! Imposibilitatea fortuita de executare nu poate fi invocata in cazul banilor sau a altor bunuri de gen, acestea putand fi inlocuite oricand!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<