Imposibilitatea fortuita de executare este reglementata in Noul Cod civil in art. 1634 si reprezinta un alt mod de stingere a obligatiilor ca urmare a fortei majore sau a unui caz fortuit care face imposibila executarea obligatiei si care intervine inaintea punerii in intarziere.
Fortei majore si cazului fortuit, le sunt asimilate si evenimentele care au loc independent de vointa sau interventia debitorului.
Conditia este ca acest eveniment sa fi aparut inainte de punerea in intarziere a debitorului, iar prin exceptie obligatia se stinge si daca debitorul este pus in intarziere, dar creditorul ar fi fost oricum in imposibilitatea sa beneficieze de executarea obligatiei.
Daca debitorul a luat asupra sa riscul intervenirii unui asemenea eveniment atunci nu se mai pune problema stingerii obligatiei.
Imposibilitatea temporara de executare atrage suspendarea obligatiei pentru un interval de timp rezonabil, in functie de criteriile imprejurarii produse.
Debitorul este obligat sa notifice creditorul despre un asemenea eveniment, iar neajungerea la termen a acestei notificari antreneaza raspunderea debitorului.
Sarcina probei revine debitorului.
Atentie! Imposibilitatea fortuita de executare nu poate fi invocata in cazul banilor sau a altor bunuri de gen, acestea putand fi inlocuite oricand!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<