Studentii angajati pot beneficia de concediu pentru formare profesionala fara plata pentru a merge la examenele de absolvire ori de promovare in anul urmator.
Concediul pentru formare profesionala este reglementat prin Legea nr. 53/2003 Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la art. 154 - 158. Astfel, Codul muncii prevede ca salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala, iar aceste concedii se pot acorda cu sau fara plata.
La art. 156 alin. (2) se prevede expres ca: ”(2) Efectuarea concediului fara plata pentru formare profesionala se poate realiza si fractionat in cursul unui an calendaristic, pentru sustinerea examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior, cu respectarea conditiilor stabilite la alin. (1).”
Aveti nelamuriri legate de legislatia privind concediile? Comandati GHIDUL practic 17 Tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal ...click AICI pentru detalii<<
Din aceasta prevedere legala observam ca in situatia sustinerii examenelor de absolvire a unor forme de invatamant sau pentru sustinerea examenelor de promovare in anul urmator in cadrul institutiilor de invatamant superior se acorda concediu fara plata pentru formare profesionala.
Prin urmare, un salariat care sustine examenele de absolvire a unei forme de invatamant (indiferent care este aceasta) beneficiaza, conform art. 156 alin. (2), de concediu fara plata pentru formare profesionala.
Referitor la vechimea in munca in perioada concediului fara plata pentru formare profesionala, art. 16 din Codul muncii prevede la alin. (6) si (7), urmatoarele:
”(6) Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.
(7) Fac exceptie de la prevederile alin. (6) concediile pentru formare profesionala fara plata, acordate in conditiile art. 155 si 156”.
Astfel, un salariat care sustine examenele de promovare in anul urmator/absolvire a unei forme de invatamant beneficiaza, conform art. 156 alin. (2), de concediu fara plata pentru formare profesionala. Acest tip de concediu fara plata este considerat vechime in munca, in conformitate cu prevederile art. 16 din Codul muncii.
Din punct de vedere al documentelor, in opinia noastra trebuie sa existe cererea salariatului si o decizie de suspendare a CIM pe perioada concediului fara plata pentru studii.
Explicatii oferite in 2023 de catre specialistii site-ului
PortalCodulMuncii.ro. Dati
click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.