Loteria Radarului sau Hastighets Lotteriet este un experiment derulat in Stockholm prin care soferii care respectau limita de viteza in localitate erau automat inclusi intr-o loterie. Premiul cel mare era format din amenzile celor care incalcau prevederile rutiere in vigoare.
Experimentul cu recompensarea soferilor care respecta normele introduse de Codul rutier a fost o idee aparuta inca din 2010. Initiativa s-a materializat in urma unei competitii sustinuta de Volkswagen. In 2011 a si castigat un premiu la Festivalul International de Creativitate de la Cannes.
Loteria Radarului sau Hastighets Lotteriet a fost imaginata de Kevin Richardson, producator senior la Nickelodeon, un post de televiziune dedicat copiilor.
"Toata atentia pare a fi indreptata asupra celor care fac lucruri rele - oamenii care incalca legea - si nimeni nu priveste si la cei care respecta zilnic normele", a spus Richardson intr-un interviu.
Loteria Radarului consta intr-o camera care fotografiaza placutele de inmatriculare atat ale celor care depasesc limita de viteza, cat si a celor care o respecta. Cei care trec prin fata Hastighets Lotteriet sunt informati de viteza pe care o au si, in functie de reglementarile rutiere pentru acea zona, li se afiseaza un "thumbs up" verzui sau un "thumbs down" dezaprobator.
Cei care treceau prin fata Radarului-experiment si nu depaseau limita de viteza legala erau inclusi automat intr-o loterie al carui premiu era constituit dintr-o parte a amenzilor platite de cei care nu puneau piciorul la timp pe frana. Astfel, nici autoritatile locale nu pierd totul din valoarea unei amenzi. De fiecare data cand se adunau 20.000 de coroane (aprox. 1800 de euro), un norocos era extras castigator al sumei respective.
Cartea verde a contabilitatii
250 Modele Fise de Post
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
Hastighets Lotteriet a avut mai multe implicatii. Conform analizei efectuate la trei luni dupa operationalizarea acesteia, media vitezei parcurse in zona a scazut cu 22% si Volkswagen a avut mai multe vanzari in Suedia.
In momentul de fata, Loteria Radarului pare a nu mai fi in functiune. Ar fi, insa, o idee buna de implementat si in anumite localitati din Romania.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri