Spania va introduce Venitul Minim de Baza (VMB) pentru familiile din tara iberica. Exista o astfel de initiativa si in Romania, insa momentan se afla in stadiul de proiect.
Familiile din Spania vor primi Venitul Minim de Baza (VMB) pentru a trece mai usor de criza cauzata de coronavirusul SARS-CoV-2. O astfel de initiativa exista si in Romania. Este vorba despre Venitul Minim Garantat (VMG) despre care am relatat mai multe AICI.
Intr-un interviu acordat luni postului de radio RNE, ministrul spanilor Jose Luis Escriva a declarat ca, cel mai probabil, executivul va aproba programul in sedinta saptamanala programata pe 26 mai.
Potrivit lui Escriva, circa 100.000 de familii vor primi acest venit imediat dupa aprobarea decretului, dar numarul familiilor beneficiare ar putea creste la 1 milion pe termen mediu si lung, ceea ce va insemna o cheltuiala bugetara anuala de 3-3,5 miliarde de euro.
Introducerea venitului minim de baza a fost convenita de premierul socialist Pedro Sanchez si de liderul Podemos, Pablo Iglesias, la negocierile de formare a coalitiei, in urma cu mai multe luni.
Punerea in aplicare a proiectului a fost accelerata de contextul pandemiei, conform presei locale, guvernul sperand ca masura nu doar va atenua consecintele sociale ale crizei, ci va contribui si la repornirea economiei.
Conform unor surse, acest venit minim va cifra intre 450 si 1.000 de euro.
Ministrul Escriva nu a prezentat detalii despre ce conditii vor trebui intrunite pentru a avea dreptul la IMV, mentionand doar ca activele nete ale beneficiarilor nu trebuie sa depaseasca o anumita suma.
Valoarea unei proprietati rezidentiale nu va intra, pana la un anumit plafon, in calculul acestor active. Familiile monoparentale vor avea parte de o atentie speciala. In functie de situatie, IMV ar putea fi incasat impreuna cu alte ajutoare sociale.
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Fise distractive pentru gradinita
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Guvernul spaniol estimeaza ca PIB se va contracta cu circa 9,2% din cauza pandemiei, iar somajul va creste de la 13,8% la sfarsitul lui 2019 la 19% in acest an.
Reamintim cititorilor E-Juridic ca si in Germania a fost introdus VMG, insa acolo acest lucru a fost posibil prin decizia Curtii Constitutionale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE