Un studiu criminologic privind infractiunile de omor publicat de PICCJ si realizat de procurori ai institutiei releva faptul ca zodia Berbec a comis cele mai multe omoruri, in timp ce zodia Leu a cazut cel mai des victima al unor astfel de crime.
"Fiecare om prezinta o entropie psihica, adica o anumita organizare a sistemului psihic. La un moment dat, poate interveni o dezorganizare (lucru, de altfel, firesc odata cu inaintarea in varsta), care la congruenta cu un factor dezechilibrant din ambianta, mai ales cu emotivitatea negativa intensa, duce la aparitia unei aberatii criminogene; prin urmare, comportamentul criminogen reprezinta un epifenomen al entropiei psihice, totdeauna actul crimei fiind raportabil la o stare de psihoentropie crescuta, si nu la una minora. In ceea ce ne priveste, opinam ca modul de comportare a unui individ este determinat de trasaturile sale de personalitate, trasaturi formate, in decursul devenirii umane, din interactiunea mediului (inclusiv a educatiei) cu predispozitiile naturale (pe care el le-a prezentat la nastere), iar situatia din ambianta nu poate fi decat o ocazie ivita in calea manifestarii personalitatii sale. Individul uman poate influenta situatiile, poate alege pe unele si poate evita pe altele. De fapt, fiecare individ isi <<construieste>> niste strategii de baza asupra realitatii obiective, care vor influenta ulterior reactia sa de riposta, dirijandu-i astfel comportamentul (de pilda, isi propune sa nu se implice in situatiile conflictuale care se vor ivi, in cazul unui om care respecta ordinea de drept, sau, din contra, sa ucida mai multe persoane, pentru a-si potoli <<setea de sange>>, in cazul multor criminali in serie si, totodata, canibali)", arata procurorii.
Pe langa multele alte informatii incluse, procurorii au ajuns la concluzia ca, in perioada 2011 - 2015, cele mai multe omoruri au fost comise de zodia Berbec, adica 220.
"Intre zodiile inculpatilor exista diferente minore", spun procurorii bazandu-se pe rezultatele de mai jos:
"Si intre zodiile victimelor exista diferente minore", spun realizatorii studiului oferind urmatoarele cifre ca dovada:
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Acestia concluzioneaza studiul spunand ca "la nivel national, criminalitatea violenta letala pura se mentine la un nivel ridicat, ceea ce denota ca masurile de prevenire/combatere nu au fost eficiente, impunandu-se adoptarea altora".
Cercetarea a fost realizata de prof. univ. dr. Gheorghe IVAN, Procuror – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Serviciul de documentare si statistica judiciara si Mihaiela MAXIM, Procuror – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Serviciul de documentare si statistica judiciara. La realizarea acestui studiu crimonologic a contribuit si Grigore Voicu, procuror – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Serviciul de documentare si statistica judiciara.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri