Timpul de munca pe perioada de preaviz continua sa ii puna in incurcatura pe unii angajatori, care au ramas cu impresia ca salariatii au dreptul sa efectueze doar jumatate din norma de lucru, adica 4 ore/zi, chiar daca acest lucru nu este specificat in contractul individual/colectiv de munca sau in regulamentul intern.
Pentru a lamuri aceasta problema, publicam raspunsul unui expert in legislatia muncii pentru Portalcodulmuncii.ro
Situatie concreta:
S.R.L. cu 8 angajati, in cazul in care, un salariat a demisionat conform art. 81 alin. (1) - putem acorda in perioada de preaviz, dreptul ca acesta sa ramana la locul de munca numai jumatate din timpul de munca specificat in contractul individual de munca - exista o reglementare legala? La capitolul ,,reguli referitoare la preaviz, din regulamentul intern, nu avem specificat aceasta speta.
Raspuns: Nu exista aceasta obligatie din partea angajatorului si acest drept pentru salariat decat
daca este prevazut in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern. Clauza apartine contractului colectiv de munca unic la nivel national care a fost valabil pana in anul 2010.
Societatile care erau infiintate in acel moment au preluat clauzele in regulamentele interne. Verificati daca exista la nivel de unitate o astfel de clauza.
In ceea ce priveste demisia salariatului cu preaviz, facem precizarea ca, in situatia in care salariatul isi prezinta demisia, angajatorul are obligatia sa o inregistreze (art. 81 alin. (2) din Codul muncii).
Conform art. 81 alin. (1) din Codul muncii, demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare strisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Astfel, angajatorul are obligatia de a inregistra demisia cu perioada de preaviz. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Potrivit art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.
Asadar, chiar daca demisia este cu preaviz, angajatorul are posibilitatea renuntarii la preaviz in orice moment deoarece preavizul la demisie este dat in favoarea angajatorului.
In concluzie, pe durata preavizului contractul de munca continua sa isi produca toate efectele.
Explicatii oferite in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulMuncii.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Muncii + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.