Neeliberarea la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat a unui document din care sa rezulte activitatea desfasurata de salariat, durata acesteia, salariul, vechimea in munca, in meserie sau specialitate, conform art. 34 alin. (5) din Codul muncii se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 300 lei si 1.000 lei.
Cum se interpreteaza vechimea in munca, in meserie sau specialitate? Noi avem un soft intern care poate genera adeverinte cu vechimea angajatului in firma, la asta se refera vechimea in munca specialitate meserie? Care mai este ratiunea pentru care angajatul mai solicita la fiecare firma la care a lucrat, o adeverinta de vechime in firma respectiva, daca textul legii se refera la vechimea in munca la toti angajatorii.
Raspuns: Conform art. 16 alin. (4) din Codul muncii , republicat, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.
In privinta adeverintei de vechime emise de angajator, conform dispozitiilor art. 279 alin. (1) din Codul muncii republicat, vechimea in munca stabilita pana la data de 31 decembrie 2010 se probeaza cu carnetul de munca. In conformitate cu dispozitiile art. 34 alin. (5) din Codul muncii , la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, care prevad, printre obligatiile angajatorului, aceea privind eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Art. 3 lit. l) din HG 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea si dezvoltarea carierei functionarilor publici stipuleaza ca vechimea in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice reprezinta experienta dobandita in temeiul unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, prin raportare la domeniul general de absolvire a studiilor potrivit nivelurilor de organizare a invatamantului in Romania.
Vechimea in specialitatea studiilor reglementata de Legea 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si de HG 611/2008 poate fi considerata o varianta a vechimii in specialitate.
In acest sens, profesorul Alexandru Ticlea in Tratat de dreptul muncii, Editia a V-a revizuita in anul 2011, vorbeste de variante ale vechimii in specialitate aratand cu titlu de exemplu ca astfel de variante sunt, de pilda, vechimea in specialitate juridica si vechimea la catedra.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Pentru un salariat la o companie nationala care are contractul de munca suspendat 1 zi pe saptamana deci 4 pe luna din cauza ca angajatorul a decis acest lucru pentru eficienta economica, care sunt implicatiile in ceea ce priveste varsta de pensionare se considera luna nelucratoare si se prelungeste data la care poti iesi la pensie. De asemenea care este impactul financiar asupra pensiei. Daca acesta are o problema medicala in ziua suspendarii are asigurare medicala valabila?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Pentru un salariat cu un salariu de incadrare de 2500 lei si durata timpului de munca este de 64 ore pe luna repartizat 2 zile pe saptamana program de lucru 8.00-16.00, va rugam sa ne precizati daca vechimea in munca reprezinta o luna sau o fractiune de luna. Mentionam ca salariatul nu are un alt contract de munca si angajatorul datoreaza diferenta de CAS. Contributia la pensii este egala cu contributia CAS datorata de un salariat angajat cu salariu minim?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un salariat, care anterior angajarii la societatea noastra a mai lucrat in Italia, a prezentat un "extras cont asigurari sociale" si un "atestat privind cariera de asigurat in strainatate" . Unde trebuie sa se adreseze in vederea obtinerii unor documente echivalente acestora avand in vedere legislatia din tara noastra , din care sa reiasa perioada lucrata cu norma intreaga/partiala, in ce activitate/functie ,etc . In cadrul societatii noastre salariatii beneficiaza de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<