Un sondaj INSCOP releva faptul ca majoritatea romanilor cred ca UE a ajutat tara noastra la combaterea pandemiei de Covid-19.
Conform sondajului national realizat de INSCOP Research, Uniunea Europeana continua sa se bucure de o cota ridicata de incredere din partea romanilor, majoritatea acestora privind cu optimism viitorul constructiei europene si considerand ca UE a ajutat tara noastra in combaterea epidemiei de coronavirus. In ceea ce priveste concretizarea avantajelor apartenentei la Uniunea Europeana, majoritatea respondentilor sunt de parere ca Romania nu a atras suficiente fonduri europene, ca este pregatita sa faca parte din Spatiul Schengen.
Aproape doua treimi dintre romani (64,1%) sustin ideea ca Uniunea Europeana a ajutat Romania in combaterea epidemiei de coronavirus. Un sfert dintre respondenti (25,8%) isi exprima dezacordul fata de aceasta afirmatie. 10,1% reprezinta procentul non-raspunsurilor.
Acordul fata de afirmatia ca Uniunea Europeana a ajutat Romania in combaterea epidemiei de coronavirus este mai ridicat in randul tinerilor (18-29 de ani) si al persoanelor active (30 – 44 de ani), al salariatilor la privat, dar si al celor fara ocupatie, al somerilor si casnicelor, al respondentilor care declara ca reusesc sa aiba tot ce le trebuie, fara sa se restranga de la ceva si al locuitorilor regiunilor Centru si Nord-Est.
56,9% dintre cei intervievati privesc cu optimism viitorul Uniunii Europene, 34,6% declarandu-se pesimisti. 8,5% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
Manifesta un optimism mai ridicat decat media respondentii cu varsta intre 18 si 29 de ani, respectiv cei pana in 44 de ani, respondentii cu studii superioare, elevii si studentii, cei care declara ca reusesc sa cumpere si unele bunuri mai scumpe, dar cu restrangeri in alte domenii, cei care reusesc sa aiba tot ce le trebuie, fara sa se restranga de la ceva si locuitorii din regiunea de Nord-Vest
Intrebati daca Romania a atras suficiente fonduri europene, majoritatea romanilor (62,6%) raspunde negativ. 27,6% sunt de opinie contrarie, in timp ce 9,8% nu stiu sau nu raspund.
Considera ca Romania a atras suficiente fonduri europene mai ales persoanele cu studii primare, cele fara ocupatie, somerii sau casnicele, respectiv persoanele care declara ca veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar.
Din populatia care considera ca Romania nu a atras suficiente fonduri europene (62,6%), doar 10,5% este de parere ca Uniunea Europeana este de vina, in timp ce marea majoritate (85,9%) identifica Romania drept cauza a acestei situatii. 3,5% dintre respondenti nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.
55% dintre romani sunt de parere ca Romania este pregatita sa faca parte din Spatiul Schengen, in timp ce 33,9 sunt de parere contrarie si 11,1% nu stiu sau nu raspund.
In randul intreprinzatorilor, patronilor, liber profesionistilor, al celor care declara ca veniturile le ajung pentru un trai decent, dar nu isi permit cumpararea unor bunuri mai scumpe, al locuitorilor regiunilor de Nord-Est si Sud-Muntenia se inregistreaza procente mai ridicate decat media de respondenti care sunt de parere ca Romania este pregatita sa faca fata din Spatiul Schengen.
Un procent de 59,1 dintre romani au foarte multa si multa incredere in Uniunea Europeana, in timp ce 48,8% dintre respondenti au foarte multa si multa incredere in Germania, 45,5% in Statele Uniune ale Americii si 42,1% in Franta. 21,3% dintre respondenti au incredere foarte multa si multa in Rusia, iar 20,1% in China.
Sondajul a fost realizat in perioada 17-25 octombrie 2020 de INSCOP Research, volumul esantionului multi-stratificat, probabilistic fiind de 1500 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, varsta, ocupatie) pentru populatia neinstitutionalizata a Romaniei, cu varsta de 18 ani si peste. Eroarea maxima admisa a datelor este de ± 2,6%, la un grad de incredere de 95%.