Potrivit unui proiect de lege, participantii la fondurile de pensii vor putea opta intre mai multe modalitati de incasare a banilor. Platile pot fi facute pe o perioada de 5-10 ani sau pana la o anumita data, dar si pana la deces.
Participantii la fondurile de pensii private vor putea opta, dupa incetarea perioadei active, intre mai multe modalitati de incasare a banilor, cum ar fi o suma lunara pana la deces sau pana la o anumita data, o alta varianta fiind stabilirea unui interval de plata cuprins intre 5 si 10 ani.
Modalitatile de plata mentionate se regasesc intr-un proiect de lege al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, care va reglementa plata pensiilor private pentru cei peste 5,3 milioane de participanti care contribuie in prezent la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) si facultative (Pilonul III).
In cazul Pilonului II, sumele acumulate in contul individual al fiecarui participant vor fi incasate la data iesirii la pensie din sistemul de stat (Pilonul I), respectiv la 57 de ani si 10 luni pentru femei si la 62 de ani si 10 luni pentru barbati. Legislatia va fi insa modificata, astfel incat varsta de pensionare va ajunge la 63 de ani pentru femei si 65 de ani in cazul barbatilor.
In ceea ce priveste Pilonul III, plata pensiei se va face dupa ce participantul la un fond de profil a implinit 60 de ani si a efectuat un stagiu minim de cotizare de 90 de luni. Potrivit proiectului de lege privind organizarea si functionarea sistemului de plata a pensiilor private, administratorii de pe Pilonul II si III se obliga sa ii notifice pe participanti in scris, cu 30 de zile calendaristice inainte de indeplinirea conditiilor de pensionare, despre valoarea contributiilor brute platite, valoarea activului personal net, precum si obligativitatea de a opta pentru un fond de furnizare a pensiilor private. "Participantii la fondurile de pensii private care implinesc varsta de 70 de ani si nu aleg un furnizor de pensii private sunt repartizati aleatoriu de catre CSSPP", se arata in documentul mentionat.
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Cum poate fi achitata pensia?
Furnizorul de pensii private stabileste cuantumul pensiei private, pe baza calculului actuarial si activului personal net, aflat in contul participantului.
Pensia privata poate fi achitata sub forma unei anuitati (n.r.- suma pl[tita la intervale regulate de timp) viagere, anuitati limitate sau altor tipuri de anuitati, reglementate prin normele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Prin anuitatea viagera pentru o singura persoana se intelege plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului fondului de furnizare a pensiei private.
In cazul unei anuitati viagere pentru o singura persoana plus perioada certa se intelege plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pana la decesul membrului fondului sau pana la expirarea perioadei prevazute in contactul de furnizare a unei pensii private. In acelasi timp, anuitatea viagera cu componenta de supravietuitor consta in plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata membrului pana la decesul acestuia, iar dupa deces, datorata si efectuata sotului supravietuitor pe durata vietii si copiilor minori pana la majorat.
De asemenea, anuitatea limitata reprezinta plata lunara a unei sume fixe datorata si efectuata pe o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani.
Potrivit documentului, anuitatile fixe si cele indexate cu o rata fixa prestabilita a majorarii anuale sunt permise, iar cele variabile sunt interzise.
Capitalul administratorilor va fi de cel putin 10 mil. euro
Sursa: Curierul National
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri