Luni, 17.01.2010, a avut loc o intalnire intre reprezentanti ai conducerii Ministerului Justitiei (M.J.) si presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (U.N.E.J.).
In cadrul intalnirii au fost abordate aspecte privind organizarea si exercitarea profesiei de executor judecatoresc, respectiv:
- exercitarea de catre M.J. si U.N.E.J. a controlului si coordonarii activitatii executorilor judecatoresti;
- colaborarea intre cele doua institutii si conjugarea eforturilor acestora pentru imbunatatirea profesiei si respectarea cadrului legal;
- noile prevederi ale Statutului U.N.E.J., aprobat prin Hotararea Consiliului U.N.E.J. nr. 19/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 713/2010.
Au fost analizate, de asemenea, principalele modificari legislative elaborate de Ministerul Justitiei, cu consultarea U.N.E.J., referitoare la exercitarea fara drept a profesiei, admiterea in profesie, incompatibilitati, excluderea din profesie si alte aspecte privind organizarea si exercitarea activitatii de executor judecatoresc.
Alte puncte importante pe ordinea de zi a intalnirii le-au constituit si perfectionarea pregatirii profesionale a executorilor judecatoresti, dar si cresterea gradului de integritate in exercitarea activitatilor profesionale. In acest context, s-a subliniat ca, in cazul incalcarii normelor legale si deontologice, U.N.E.J. trebuie sa aiba o reactie prompta in vederea satisfacerii celor mai exigente standarde de calitate in materie executionala.
De asemenea, reprezentantii M.J. au reiterat importanta mentinerii obiectivitatii si integritatii la admiterea in profesia de executor judecatoresc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<