Luni, 17.01.2010, a avut loc o intalnire intre reprezentanti ai conducerii Ministerului Justitiei (M.J.) si presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti (U.N.E.J.).
In cadrul intalnirii au fost abordate aspecte privind organizarea si exercitarea profesiei de executor judecatoresc, respectiv:
- exercitarea de catre M.J. si U.N.E.J. a controlului si coordonarii activitatii executorilor judecatoresti;
- colaborarea intre cele doua institutii si conjugarea eforturilor acestora pentru imbunatatirea profesiei si respectarea cadrului legal;
- noile prevederi ale Statutului U.N.E.J., aprobat prin Hotararea Consiliului U.N.E.J. nr. 19/2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 713/2010.
Au fost analizate, de asemenea, principalele modificari legislative elaborate de Ministerul Justitiei, cu consultarea U.N.E.J., referitoare la exercitarea fara drept a profesiei, admiterea in profesie, incompatibilitati, excluderea din profesie si alte aspecte privind organizarea si exercitarea activitatii de executor judecatoresc.
Alte puncte importante pe ordinea de zi a intalnirii le-au constituit si perfectionarea pregatirii profesionale a executorilor judecatoresti, dar si cresterea gradului de integritate in exercitarea activitatilor profesionale. In acest context, s-a subliniat ca, in cazul incalcarii normelor legale si deontologice, U.N.E.J. trebuie sa aiba o reactie prompta in vederea satisfacerii celor mai exigente standarde de calitate in materie executionala.
De asemenea, reprezentantii M.J. au reiterat importanta mentinerii obiectivitatii si integritatii la admiterea in profesia de executor judecatoresc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<