Noul regulament imbunatatit privind roamingul, care extinde "Roamingul la tarife nationale" pana in 2032, a intrat in vigoare vineri, 1 iulie 2022, a anuntat Comisia Europeana intr-un comunicat de presa.
Gratie acestei scheme, calatorii din UE si din SEE pot efectua apeluri, trimite mesaje text si naviga pe internet in strainatate fara taxe suplimentare. Noile norme vor aduce, de asemenea, beneficii semnificative pentru intreprinderile si cetatenii din UE, care se vor bucura de o experienta mai buna in materie de roaming, beneficiind de aceeasi calitate a serviciilor mobile in strainatate ca si in tara lor de origine. Noile norme imbunatatesc, de asemenea, accesul la comunicatiile de urgenta in intreaga UE si garanteaza informatii clare cu privire la serviciile care pot face obiectul unor taxe suplimentare.
"Va amintiti de vremurile cand eram nevoiti sa dezactivam datele mobile atunci cand calatoream in Europa - pentru a evita o factura masiva de roaming? Ei bine, aceste vremuri au apus. Si intentionam sa mentinem acest lucru cel putin in urmatorii 10 ani", a declarat comisarul pentru piata interna, Thierry Breton, citat de
Agerpres.
Consumatorii vor beneficia de aceeasi calitate a internetului mobil in strainatate precum cea pe care o au acasa
Operatorii care furnizeaza servicii de telefonie mobila ar trebui sa se asigure ca acesti consumatori au acces la retelele 4G sau la retelele 5G mai avansate, daca acestea sunt disponibile la destinatia pe care o viziteaza consumatorul. Consumatorii ar trebui sa poata gasi informatii cu privire la disponibilitatea retelelor in contractele lor de servicii mobile si pe site-urile web ale operatorilor.
De asemenea, noile norme privind roamingul obliga operatorii sa isi protejeze consumatorii si sa ii informeze daca telefoanele lor se conecteaza la o retea non-terestra. In plus, operatorii ar trebui sa intrerupa in mod automat serviciile mobile in cazul in care serviciile mobile prin intermediul retelelor non-terestre ating tarife de 50 euro sau o alta limita predefinita. De asemenea, operatorii le pot oferi consumatorilor servicii suplimentare, cum ar fi posibilitatea de a nu folosi serviciile de roaming in timpul calatoriei cu avionul si la bordul navelor.
Noul regulament privind roamingul stabileste tarife cu ridicata mai mici, adica reducerea costurilor suportate de operatori pentru utilizarea retelelor din strainatate pentru a furniza servicii clientilor lor atunci cand acestia se afla in strainatate. Plafoanele pentru tarifele cu ridicata sunt stabilite la un nivel care sa le permita operatorilor sa acopere si sa recupereze costul furnizarii serviciilor de roaming catre consumatori la preturile de pe piata nationala.
Plafoane pentru tarifele de Roaming
Pentru serviciile de date, noul regulament stabileste urmatoarele plafoane pentru tarifele cu ridicata: 2 euro/GB in 2022, 1,8 euro/GB in 2023, 1,55 euro/GB in 2024, 1,3 euro/GB in 2025, 1,1 euro/GB in 2026 si 1 euro/GB incepand din 2027.
Pentru apelurile vocale: 0,022 euro/minut in perioada 2022-2024 si 0,019 euro/minut incepand din 2025. Pentru mesajele SMS, tarifele sunt 0,004 euro/SMS in perioada 2022-2024 si 0,003 euro/SMS incepand din 2025.
Reducerea tarifelor cu ridicata este in avantajul consumatorilor, deoarece acestea ar trebui sa asigure faptul ca toti operatorii sunt in masura sa ofere abonamente de roaming competitive, in conformitate cu principiul "Roaming la tarife nationale", precizeaza Comisia Europeana.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Printr-o decizie interna, conducatorul unitatii a suspendat unilateral o serie de clauze din contractul colectiv de munca la nivel de unitate pe motiv ca acestea nu sunt economicoase. Este vorba de clauzele care prevad ca liderii de sindicat care sunt scosi din productie, acestia avand avantaje foarte mari si produc prejudicii societatii. Este posibila o anulare in instanta a deciziei respective?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rugam sa ne ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: Suntem un SRL cu activitati in domeniul constructiilor si urmeaza sa executam un proiect in Germania. Ce trebuie sa facem daca dorim sa angajam o persoana cu dubla cetatenie romana/germana, cu domiciliul si in Germania si in Romania, pentru a participa la proiect pe postul de translator. Cum platim salariatul daca acesta doreste plata contributiilor in Germania, avand in vedere faptul ca are o vechime in munca de peste 20 de ani in...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Daca am 2 concedii medicale care se suprapun, primul in intervalul 01-07.10.2024 iar cel de-al doilea 05-12.10.2024, pe primul il iau in calcul pe tot intervalul 01-07.10, iar pe al doilea il iau in calcul pentru intervalul 08-12.10? Sau cum anume procedez in cazul a doua concedii medicale care se suprapun? Apoi la rubrica " Observatii" celui de-al doilea, scriu ca Medicalul se suprapune cu primul medical seria, nr? Cum le declara in D 112?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<