Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor 250 Modele Fise de Post Cartea Verde a Contabilitatii
Noul Cod introduce hartuirea in categoria infractiunilor contra libertatii persoanei, cu toate ca in vechiul cod exista reglementare doar pentru hartuirea sexuala.
Astfel, noul cod da cetatenilor posibilitatea de a lupta imptoriva persoanelor care ii urmaresc sau care ii suna in mod nejustificat, provocandu-le teama sau frica. Se aplica si in cazul persoanelor care sunt urmarite pe strada sau in locuri publice, agasate de amenintari sau alte forme de inducere a sentimentului de teama.
Redam continutul art. 208, din Capitolul VI, Infractiuni contra libertatii persoanei:
ART. 208
Hartuirea
(1) Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Mai mult, in cadrul aceluiasi capitol, art.205 prevedere faptul ca reprezinta infractiuni de lipsire de libertate in mod ilegal si urmatoarele fapte:
ART. 205
Lipsirea de libertate in mod ilegal
(1) Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 7 ani.
(2) Se considera lipsire de libertate si rapirea unei persoane aflate in imposibilitatea de a-si exprima vointa ori de a se apara.
(3) Daca fapta este savarsita:
a) de catre o persoana inarmata;
b) asupra unui minor;
c) punand in pericol sanatatea sau viata victimei, pedeapsa este inchisoarea cuprinsa intre 3 si 10 ani.
(4) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1)-(3) se pedepseste.
ART. 206
Amenintarea
(1) Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa ii produca o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.
(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
ART. 207
Santajul
(1) Constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, in scopul de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata ori pentru un membru de familie al acesteia, in scopul prevazut in alin. (1).
(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si alin. (2) au fost comise in scopul de a dobandi in mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri