Descoperim din ce in ce mai multe litigii de munca in ultimii ani. Angajatii isi cunosc drepturile si nu se tem sa si le ceara in instanta, daca nu si le vor primi in mod amiabil sau prin intermediul unui mediator.
O parte dintre litigiile de munca sunt legate si de modul in care sunt instituite sanctiunile disciplinare.
LegislatiaMuncii.ro a realizat un material complet, referitor la prevederile legale in vigoare despre abaterile disciplinare si sanctiunile lor in 2015.
"Abaterile disciplinare fac parte din realitatea oricarui angajator, de la cele mai marunte firme si pana la multinationale. Si daca tot avem de-a face cu astfel de evenimente neplacute, macar sa stim cum sa le rezolvam.
La polul opus se afla situatiile pe care le lasam nerezolvate si atunci se transforma in viitoare abateri disciplinare, pe modelul bulgarelui de zapada. Cine fura azi un ou, maine fura un bou.
Si mai mult, o abatere disciplinara rezolvata gresit se transforma in scurt timp ori in deterioarea culturii organizationale, ori in litigiu de munca. Niciuna dintre situatii nu este mai atragatoare decat cealalta.", informeaza LegislatiaMuncii.ro.
Cateva dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoastem despre abaterile disciplinare
Ce sunt abaterile disciplinare
Ce este prerogativa disciplinara
Ce sunt sanctiunile disciplinare si cum se aplica
Cand se radiaza sanctiunea disciplinara?
Angajatorul a dat amenda disciplinara angajatului prins fumand pe balconul biroului, dupa terminarea programului de lucru. Este corect?
Cum este decisa o anumita sanctiune disciplinara? In functie de ce factori?
Am comis o abatere disciplinara si am fost sanctionat cu avertisment scris si cu reducerea salariului cu 5% pentru 3 luni. Este corect?
Ce trebuie sa stim despre cercetarea disciplinara
Raspunsuri pe LegislatiaMuncii.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sunt pensionata anticipat din 01.08.2024. In cat timp de la pensionare pot depune certificatul de nastere al copilului, in vederea reducerii perioadei de pensie anticipata si incadrarea la pensie normala?daca l-am depus in feb 2025 este prea tarziu? La 31.08.2024 aveam stagiu contributiv de 35 ani 8 luni si 8 zile. Incepand cu ce data se face trecerea la pensie normala daca sunt nascuta in 10.01.1964? Trebuie solicitare scrisa sau se face automat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<