Descoperim din ce in ce mai multe litigii de munca in ultimii ani. Angajatii isi cunosc drepturile si nu se tem sa si le ceara in instanta, daca nu si le vor primi in mod amiabil sau prin intermediul unui mediator.
O parte dintre litigiile de munca sunt legate si de modul in care sunt instituite sanctiunile disciplinare.
LegislatiaMuncii.ro a realizat un material complet, referitor la prevederile legale in vigoare despre abaterile disciplinare si sanctiunile lor in 2015.
"Abaterile disciplinare fac parte din realitatea oricarui angajator, de la cele mai marunte firme si pana la multinationale. Si daca tot avem de-a face cu astfel de evenimente neplacute, macar sa stim cum sa le rezolvam.
La polul opus se afla situatiile pe care le lasam nerezolvate si atunci se transforma in viitoare abateri disciplinare, pe modelul bulgarelui de zapada. Cine fura azi un ou, maine fura un bou.
Si mai mult, o abatere disciplinara rezolvata gresit se transforma in scurt timp ori in deterioarea culturii organizationale, ori in litigiu de munca. Niciuna dintre situatii nu este mai atragatoare decat cealalta.", informeaza LegislatiaMuncii.ro.
Cateva dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoastem despre abaterile disciplinare
Ce sunt abaterile disciplinare
Ce este prerogativa disciplinara
Ce sunt sanctiunile disciplinare si cum se aplica
Cand se radiaza sanctiunea disciplinara?
Angajatorul a dat amenda disciplinara angajatului prins fumand pe balconul biroului, dupa terminarea programului de lucru. Este corect?
Cum este decisa o anumita sanctiune disciplinara? In functie de ce factori?
Am comis o abatere disciplinara si am fost sanctionat cu avertisment scris si cu reducerea salariului cu 5% pentru 3 luni. Este corect?
Ce trebuie sa stim despre cercetarea disciplinara
Raspunsuri pe LegislatiaMuncii.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal in zile lucratoare pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am o angajata cu care am incheiat si este in desfasurare un contract de munca la domiciliu, cu urmatoarele date: norma partiala de lucru pentru desfasurarea unor lucrari, proiecte, norma de lucru este ore/luna fiind platita in functie de orele lucrate in cadrul proiectului, functia ei de baza NU este la compania noastra ci este la un alt angajator la care are alt contract de munca cu norma intreaga, 8ore/zi. Ne-a informat ca ea isi va lua concediu de risc maternal, are sarcina cu risc si nu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<