Descoperim din ce in ce mai multe litigii de munca in ultimii ani. Angajatii isi cunosc drepturile si nu se tem sa si le ceara in instanta, daca nu si le vor primi in mod amiabil sau prin intermediul unui mediator.
O parte dintre litigiile de munca sunt legate si de modul in care sunt instituite sanctiunile disciplinare.
LegislatiaMuncii.ro a realizat un material complet, referitor la prevederile legale in vigoare despre abaterile disciplinare si sanctiunile lor in 2015.
"Abaterile disciplinare fac parte din realitatea oricarui angajator, de la cele mai marunte firme si pana la multinationale. Si daca tot avem de-a face cu astfel de evenimente neplacute, macar sa stim cum sa le rezolvam.
La polul opus se afla situatiile pe care le lasam nerezolvate si atunci se transforma in viitoare abateri disciplinare, pe modelul bulgarelui de zapada. Cine fura azi un ou, maine fura un bou.
Si mai mult, o abatere disciplinara rezolvata gresit se transforma in scurt timp ori in deterioarea culturii organizationale, ori in litigiu de munca. Niciuna dintre situatii nu este mai atragatoare decat cealalta.", informeaza LegislatiaMuncii.ro.
Cateva dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoastem despre abaterile disciplinare
Ce sunt abaterile disciplinare
Ce este prerogativa disciplinara
Ce sunt sanctiunile disciplinare si cum se aplica
Cand se radiaza sanctiunea disciplinara?
Angajatorul a dat amenda disciplinara angajatului prins fumand pe balconul biroului, dupa terminarea programului de lucru. Este corect?
Cum este decisa o anumita sanctiune disciplinara? In functie de ce factori?
Am comis o abatere disciplinara si am fost sanctionat cu avertisment scris si cu reducerea salariului cu 5% pentru 3 luni. Este corect?
Ce trebuie sa stim despre cercetarea disciplinara
Raspunsuri pe LegislatiaMuncii.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Pentru personalul care lucreaza in ture de 12 cu 24/48, pot sa fie situatii in care intr-o luna se atinge normatul lunii, iar in altele se depaseste. Este corect sa sa pastreze un depozit de timp care sa reglementeze normatul lunii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In situatia in care se doreste reducerea programului de munca de la 5 la 4 zile pe saptamana, care sunt etapele care trebuie urmate? Sunt necesare acte aditionale pentru fiecare persoana sau poate fi o decizie care se aplica tuturor? Iar daca sunt persoane care nu semneaza actul aditional, masurile de reducere se aplica si in cazul lor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<