Descoperim din ce in ce mai multe litigii de munca in ultimii ani. Angajatii isi cunosc drepturile si nu se tem sa si le ceara in instanta, daca nu si le vor primi in mod amiabil sau prin intermediul unui mediator.
O parte dintre litigiile de munca sunt legate si de modul in care sunt instituite sanctiunile disciplinare.
LegislatiaMuncii.ro a realizat un material complet, referitor la prevederile legale in vigoare despre abaterile disciplinare si sanctiunile lor in 2015.
"Abaterile disciplinare fac parte din realitatea oricarui angajator, de la cele mai marunte firme si pana la multinationale. Si daca tot avem de-a face cu astfel de evenimente neplacute, macar sa stim cum sa le rezolvam.
La polul opus se afla situatiile pe care le lasam nerezolvate si atunci se transforma in viitoare abateri disciplinare, pe modelul bulgarelui de zapada. Cine fura azi un ou, maine fura un bou.
Si mai mult, o abatere disciplinara rezolvata gresit se transforma in scurt timp ori in deterioarea culturii organizationale, ori in litigiu de munca. Niciuna dintre situatii nu este mai atragatoare decat cealalta.", informeaza LegislatiaMuncii.ro.
Cateva dintre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoastem despre abaterile disciplinare
Ce sunt abaterile disciplinare
Ce este prerogativa disciplinara
Ce sunt sanctiunile disciplinare si cum se aplica
Cand se radiaza sanctiunea disciplinara?
Angajatorul a dat amenda disciplinara angajatului prins fumand pe balconul biroului, dupa terminarea programului de lucru. Este corect?
Cum este decisa o anumita sanctiune disciplinara? In functie de ce factori?
Am comis o abatere disciplinara si am fost sanctionat cu avertisment scris si cu reducerea salariului cu 5% pentru 3 luni. Este corect?
Ce trebuie sa stim despre cercetarea disciplinara
Raspunsuri pe LegislatiaMuncii.ro >>>
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un nr. de 10 angajati cu contract de munca pe perioada nedeterminata care beneficiau de indemnizatie de somaj atunci cand au fost angajati. Nu s-a incheiat conventie cu AJOFM pentru ca angajatorul sa beneficieze de subventionarea locurilor de munca. Din cauza unor dificultati financiare s-a decis incetarea contractelor angajatilor aflati in perioada de proba cu art. 31 alin. 3. Va rog sa imi spuneti in baza caror prevederi legale refuza AJOFM reluarea platii indemnizatiei de somaj...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<