Angajatorul doreste sa stie daca se poate institui o sanctiune disciplinara in cazul salariatului ce refuza sa semneze noua fisa de post.
Aceasta a fost modificata si include noi sarcini, care se adauga celor vechi. Angajatul refuza sa semneze noua fisa de post.
Angajatorul doreste sa stie daca se poate institui sanctiune in cazul acestui angajat. Angajatul se pregateste, in mod evident, de un litigiu de munca in cazul in care va fi sanctionat.
Nu exista nicio neclaritate in speta de dreptul muncii expusa mai sus. Ce poate fi neclar? Faptul ca nu poti sanctiona un angajat care refuza sa semneze o fisa de post?
Logic vorbind, pentru asta exista semnatura, sa iti arati si sa demonstrezi acordul cu privire la cele mentionate in actul pe care il semnezi. Or daca nu exista acord, de unde ideea sanctionarii refuzului de semnare?
"Da, salariatii sunt obligati sa indeplineasca atributiile ce le revin conform fisei postului. Dar nu poti sa sanctionezi un salariat care nu indeplineste sarcinile trasate intr-o fisa a postului pe care acesta nu a semnat-o.
Refuzul nu se sanctioneaza. Se discuta. Aflati care sunt problemele referitoare la sarcinile pe care doriti sa le introduceti in fisele postului salariatilor. Sunt prea multe sarcini? Sunt sarcini care nu li se potrivesc? Sunt sarcini care se adauga ca timp si efort dar nu se concretizeaza in rasplata financiara? Sunt sarcini care nu le aduc niciun fel de valoare pentru demersurile lor de progres profesional?", precizeaza LegislatiMuncii.ro.
Asadar, angajatorii nu pot lua in calcul o asemenea actiune. Nu poti sanctiona angajatul pentru ca nu semneaza fisa de post. Dar poti sa discuti, sa negociezi si sa rezolvi un viitor litigiu de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<