Angajatorul doreste sa stie daca se poate institui o sanctiune disciplinara in cazul salariatului ce refuza sa semneze noua fisa de post.
Aceasta a fost modificata si include noi sarcini, care se adauga celor vechi. Angajatul refuza sa semneze noua fisa de post.
Angajatorul doreste sa stie daca se poate institui sanctiune in cazul acestui angajat. Angajatul se pregateste, in mod evident, de un litigiu de munca in cazul in care va fi sanctionat.
Nu exista nicio neclaritate in speta de dreptul muncii expusa mai sus. Ce poate fi neclar? Faptul ca nu poti sanctiona un angajat care refuza sa semneze o fisa de post?
Logic vorbind, pentru asta exista semnatura, sa iti arati si sa demonstrezi acordul cu privire la cele mentionate in actul pe care il semnezi. Or daca nu exista acord, de unde ideea sanctionarii refuzului de semnare?
"Da, salariatii sunt obligati sa indeplineasca atributiile ce le revin conform fisei postului. Dar nu poti sa sanctionezi un salariat care nu indeplineste sarcinile trasate intr-o fisa a postului pe care acesta nu a semnat-o.
Refuzul nu se sanctioneaza. Se discuta. Aflati care sunt problemele referitoare la sarcinile pe care doriti sa le introduceti in fisele postului salariatilor. Sunt prea multe sarcini? Sunt sarcini care nu li se potrivesc? Sunt sarcini care se adauga ca timp si efort dar nu se concretizeaza in rasplata financiara? Sunt sarcini care nu le aduc niciun fel de valoare pentru demersurile lor de progres profesional?", precizeaza LegislatiMuncii.ro.
Asadar, angajatorii nu pot lua in calcul o asemenea actiune. Nu poti sanctiona angajatul pentru ca nu semneaza fisa de post. Dar poti sa discuti, sa negociezi si sa rezolvi un viitor litigiu de munca.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<