Miercuri, 22 iunie 2011, la invitatia presedintelui Curtii Constitutionale, judecator Augustin Zegrean, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Livia Doina Stanciu, a participat impreuna cu membri ai Colegiului de conducere al instantei supreme la o intalnire de lucru cu judecatorii Curtii Constitutionale, ce a avut loc la sediul instantei de contencios constitutional.
Întalnirea a fost initiata in scopul realizarii unui schimb de idei cu privire la activitatea jurisdictionala a celor doua institutii, competentele lor si efectele juridice ale deciziilor adoptate de cele doua autoritati, precum si a extinderii si dinamizarii relatiilor de cooperare existente intre cele doua Curti.
Printre temele ce urmeaza a fi abordate in viitor cu ocazia organizarii unor intalniri, seminarii, mese rotunde, etc., s-au evidentiat cu necesitate: problematica inflatiei legislative, cu efecte negative, ce decurg din dificultatile de interpretare, asupra activitatii instantelor judecatoresti dar si a volumului activitatii Curtii Constitutionale; independenta justitiei ca atribut esential al statului de drept; raspunderea materiala si disciplinara a magistratilor – imbunatatirea cadrului legislativ deja existent; prevederea dreptului de initiativa legislativa al Înaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea eficientizarii actului de justitie si a imbunatatirii functionarii justitiei, ca serviciu public.
Reprezentantii celor doua institutii au discutat si despre initierea unor vizite oficiale in Romania a presedintelui Curtii de Justitie a Uniunii Europene, domnul Vassilios Skouris si a celor 2 judecatori romani de la aceasta instanta, precum si a presedintelui Curtii Europene a Drepturilor Omului, domnul Jean - Paul Costa si, respectiv, a judecatorului roman la aceasta instanta.
De asemenea, a fost evidentiata necesitatea imbunatatirii comunicarii institutionale si a intensificarii colaborarii dintre cele doua Curti, inclusiv prin transmiterea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala, ce intereseaza activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inainte de motivare si publicare, precum si a consultarii Curtii Constitutionale, inainte de pronuntarea de catre Înalta Curte de Casatie si Justitie asupra recursurilor in interesul legii, pentru evidentierea jurisprudentei instantei de contencios constitutional referitoare la problema de drept in discutie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<