Miercuri, 22 iunie 2011, la invitatia presedintelui Curtii Constitutionale, judecator Augustin Zegrean, presedintele Înaltei Curti de Casatie si Justitie, judecator Livia Doina Stanciu, a participat impreuna cu membri ai Colegiului de conducere al instantei supreme la o intalnire de lucru cu judecatorii Curtii Constitutionale, ce a avut loc la sediul instantei de contencios constitutional.
Întalnirea a fost initiata in scopul realizarii unui schimb de idei cu privire la activitatea jurisdictionala a celor doua institutii, competentele lor si efectele juridice ale deciziilor adoptate de cele doua autoritati, precum si a extinderii si dinamizarii relatiilor de cooperare existente intre cele doua Curti.
Printre temele ce urmeaza a fi abordate in viitor cu ocazia organizarii unor intalniri, seminarii, mese rotunde, etc., s-au evidentiat cu necesitate: problematica inflatiei legislative, cu efecte negative, ce decurg din dificultatile de interpretare, asupra activitatii instantelor judecatoresti dar si a volumului activitatii Curtii Constitutionale; independenta justitiei ca atribut esential al statului de drept; raspunderea materiala si disciplinara a magistratilor – imbunatatirea cadrului legislativ deja existent; prevederea dreptului de initiativa legislativa al Înaltei Curti de Casatie si Justitie, in vederea eficientizarii actului de justitie si a imbunatatirii functionarii justitiei, ca serviciu public.
Reprezentantii celor doua institutii au discutat si despre initierea unor vizite oficiale in Romania a presedintelui Curtii de Justitie a Uniunii Europene, domnul Vassilios Skouris si a celor 2 judecatori romani de la aceasta instanta, precum si a presedintelui Curtii Europene a Drepturilor Omului, domnul Jean - Paul Costa si, respectiv, a judecatorului roman la aceasta instanta.
De asemenea, a fost evidentiata necesitatea imbunatatirii comunicarii institutionale si a intensificarii colaborarii dintre cele doua Curti, inclusiv prin transmiterea solutiilor pronuntate de Curtea Constitutionala, ce intereseaza activitatea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, inainte de motivare si publicare, precum si a consultarii Curtii Constitutionale, inainte de pronuntarea de catre Înalta Curte de Casatie si Justitie asupra recursurilor in interesul legii, pentru evidentierea jurisprudentei instantei de contencios constitutional referitoare la problema de drept in discutie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<