Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat Grecia pentru poluarea apelor nationale, avand in vedere ca nu a reusit sa opreasca acest fenomen inca de la constatarea sa din 2015.
"Pentru ca a intarziat sa puna in aplicare dreptul Uniunii privind protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, Grecia este obligata sa plateasca o suma forfetara de 3,5 milioane de euro", arata CJUE intr-un comunicat de presa remis E-Juridic.
Prin Hotararea din 23 aprilie 2015, Curtea de Justitie a statuat ca, prin faptul ca nu a desemnat ca zone vulnerabile mai multe zone, printre care cele aferente campiei Tesalia si raului Evros (Grecia), caracterizate prin prezenta unor mase de apa de suprafata si subterane afectate de concentratii de nitrati mai mari de 50 miligrame pe litru si/sau de un fenomen de eutrofizare si prin faptul ca nu a stabilit programele de actiune referitoare la aceste zone intr-un termen de un an de la desemnare, Grecia a incalcat Directiva privind protectia apelor impotriva poluarii cauzate de nitrati proveniti din surse agricole.
In cadrul verificarii punerii in aplicare a hotararii din anul 2015, Comisia a constatat ca in continuare nu se efectuase conformarea cu cerintele hotararii respective. In aceste conditii, ea a decis sa introduca, la 11 aprilie 2019, o noua actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor impotriva Greciei pentru a solicita Curtii sa oblige statul membru mentionat sa plateasca o penalitate cu titlu cominatoriu si o suma forfetara. Cu toate acestea, in urma adoptarii de catre Grecia la 24 aprilie 2019 a unui decret interministerial, Comisia a observat ca aceasta a luat toate masurile necesare pentru punerea in aplicare a respectivei hotarari si a decis sa isi mentina actiunea doar in ceea ce priveste cererea de plata a unei sume forfetare.
In hotararea sa de astazi, Curtea constata ca Grecia nu si-a indeplinit obligatia de a pune in aplicare hotararea din 2015, in masura in care, la sfarsitul termenului stabilit de Comisie (5 decembrie 2017), acest stat membru nu a adoptat masurile necesare pentru punerea in aplicare a hotararii mentionate. Astfel, respectivele masuri au fost luate abia ca urmare a adoptarii decretului interministerial, intrat in vigoare la 3 mai 2019, si anume cu mult timp dupa expirarea termenului stabilit. Curtea arata in continuare ca, intrucat niciun program de actiune vizat de directiva nu a fost adoptat in termenul impus, obligarea Greciei la plata unei o sume forfetare este justificata.
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
In ceea ce priveste calcularea sumei forfetare, Curtea constata in primul rand, referitor la durata incalcarii, ca incalcarea imputata Greciei a persistat o perioada semnificativa, respectiv mai mult de patru ani intre data pronuntarii hotararii din 2015 si cea a intrarii in vigoare a decretului interministerial. Curtea aminteste in continuare in legatura cu gravitatea incalcarii, ca protectia mediului constituie unul dintre obiectivele esentiale ale Uniunii si are caracter fundamental. Astfel, "nerespectarea obligatiei care rezulta din directiva risca sa prejudicieze mediului si trebuie considerata deosebit de grava", arata CJUE.
O actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor, care este indreptata impotriva unui stat membru care nu isi respecta obligatiile care decurg din dreptul Uniunii, poate fi formulata de catre Comisie sau de catre un alt stat membru. In cazul in care Curtea de Justitie constata neindeplinirea obligatiilor, statul membru in cauza trebuie sa se conformeze de indata hotararii pronuntate.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri