Asociatia Forumul Judecatorilor (AFJ) arata ca "lipsa oricarei reactii de conformare la recomandarile GRECO din partea puterii legislative sau a puterii executive, precum si atitudinile unor membri ai CSM" sunt innaceptabile intr-un stat de drept.
Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania a transmis, marti seara, un comunicat de presa in care saluta ultimele rapoarte extrem de critice emise de GRECO cu privire la situatia independentei sistemului judiciar din Romania.
Judecatorii afirma ca ”lipsa oricarei reactii de conformare la recomandarile GRECO din partea puterii legislative sau a puterii executive, precum si atitudinile unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, in frunte cu presedintele sau, de respingere a unor critici ale organismelor internationale sunt inacceptabile intr-un stat de drept”.
"GRECO vegheaza la punerea in practica a angajamentelor statelor membre de a-si uni eforturile, de a-si impartasi experientele si de a actiona impreuna in acest domeniu, prin intermediul unui proces dinamic de evaluare si presiune reciproce. Rapoartele de evaluare trebuie privite ca fiind rezultatul unei analize obiective, realizate de un observator extern si neutru, concluziile lor trebuie apreciate la nivelul unui inalt standard de profesionalism si respectate intocmai de statele membre, in cadrul cooperarii loiale si al evaluarii reciproce dintre acestea”, au transmis judecatorii.
Acestia afirma ca, potrivit art. 11 din Constitutia Romaniei, Statul roman se obliga sa indeplineasca intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce-i revin din tratatele la care este parte. Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern.
"Romania a aderat la Consiliul Europei (CE) ca urmare a deciziei de la 4 octombrie 1993, formulata prin Rezolutia nr. 37/1993 a Comitetului de Ministri al CE. Aderarea la CE, organizatie fondata pe principiile respectului pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului, pentru valorile democratiei si ale statului de drept, a constituit o etapa obligatorie in promovarea demersurilor Romaniei de aderare la Uniunea Europeana (UE) si la Organizatia Tratatului Nord-Atlantic (NATO). Prin O.G. nr.46/1999 a fost aprobata participarea Romaniei la Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO), instituit prin Rezolutia Consiliului Europei nr.(99)5 din 1 mai 1999, deoarece fenomenul coruptiei reprezenta si reprezinta in continuare o amenintare serioasa impotriva statului de drept, democratiei, drepturilor omului, echitatii si justitiei sociale, impiedicand dezvoltarea economica, punand in pericol stabilitatea institutiilor democratice si bazele morale ale societatii. Statul Roman si-a respectat constant obligatiile internationale ce ii reveneau din participarea la Grupul de state impotriva coruptiei (GRECO)”, au mai transmis judecatorii.
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
250 Modele Fise de Post
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Portal Codul Muncii
In finalul documentului citat de News.ro, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania reitereaza solicitarile adresate puterii executive si puterii legislative de a ”lua toate masurile necesare conformarii cu toate aspectele ce pun in primejdie statul de drept in Romania, constant reliefate atat de Comisia de la Venetia, Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni sau GRECO (organisme din cadrul Consiliului Europei), dar si de Comisia Europeana si multe alte entitati ale Uniunii Europene”.
Nivelul de conformare a Romaniei cu recomandarile facute ramane "global nesatisfacator", iar GRECO este preocupat de ”tensiunile politice continue in Romania in ceea ce priveste reformele sistemului judiciar, releva Raportul referitor la Prevenirea coruptiei cu privire la membrii Parlamentului, judecatori si procurori, publicat marti.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE